Seyahat acentalarında oyunlaştırma uygulamalarının pazarlama faaliyetleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of gamification applications in travel agencies in terms of marketing activities
  1. Tez No: 894695
  2. Yazar: MEHTAP ÇATICIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE ADAN GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, Oyuncu, Oyunlaştırma, Oyunlaştırma Tasarımı, Oyunlaştırma Uygulamaları, Pazarlama, Seyahat, Seyahat Acentaları, Seyahat Araçları, Game, Player, Gamification, Gamification Design, Gamification Applications, Marketing, Travel, Travel Agencies, Travel Tools
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu çalışmada, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan ve pazarlama faaliyetlerini etkileyen oyunlaştırma kavramı ele alınmıştır. Literatürde yeni bir olgu olan bu kavram seyahat acentalarının özelinde nasıl kullanıldığı ve bu alandaki bilgi düzeyleri incelenerek değerlendirilmiştir. Birinci bölümde oyunlaştırma kavramından önce oyun kavramının tarihsel gelişim süreci incelenmiş ve çeşitli tanımlarına yer verilmiştir. Oyunlaştırma kavramının tanımı ile birlikte oyunlaştırma tasarım süreci ve modelleri incelenmiş ve bu kavramın pazarlama faaliyetleri içerisinde kullanımı hakkında literatür taraması yapılmıştır. İkinci bölümde turizm endüstrisinin gelişiminin tarihsel süreci incelenmiştir. Bu bölümde, turizm sektörünün en önemli hizmet veren kuruluşlarından olan seyahat acentalarının tarihi, görevleri ve sınıflandırılmasına yer verilmiştir. Seyahat acentalarının turizm sektörü için önemi vurgulanmıştır. Üçüncü bölümde ise turizm sektöründe faaliyet gösteren seyahat acentalarının oyunlaştırma kavramına bakış açılarını, konu hakkındaki bilgi düzeylerini ve oyunlaştırma kullanımına yönelik niyetlerini belirlemektir. Üçüncü bölümde nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği kullanılarak, farklı sınıflandırmalarda yer alan seyahat acentalarının kurucuları veya pazarlama müdürleri ile görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler analiz edilerek seyahat acentalarının oyunlaştırmaya dair tutumları, bilgi düzeyleri ve uygulama niyetleri tespit edilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden görüşme tekniği ile araştırma yürütülmüştür. Daha sonra veriler analiz edilerek turizm sektörünün önemli bir hizmet kaynağı olan seyahat acentalarının oyunlaştırmaya bakış açıları, konu hakkındaki bilgi düzeyleri ve kullanımına yönelik niyetleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, along with the development of technology, observations have been made about the changing consumer behaviors in today's context and the relatively new concept of gamification in the literature, specifically regarding its usage and knowledge levels in the marketing strategies of travel agencies. In the first section, the historical development of the concept of games is examined before the concept of gamification, and various definitions are provided. Alongside the definition of gamification, the design process and models of gamification are explored, and a literature review is conducted on the use of this concept in marketing activities. In the second section, the historical development of the tourism industry is examined. The history, duties, and classification of travel agencies, which are among the most important service providers in the tourism sector, are discussed. The significance of travel agencies for the tourism sector is emphasized. In the third section, the aim is to determine the perspectives of travel agencies operating in the tourism sector on the concept of gamification, their level of knowledge on the subject, and their intentions regarding the use of gamification. In the third section, the interview technique, one of the qualitative research methods, was used to conduct interviews with the founders or marketing managers of travel agencies classified in different categories. The obtained data were analyzed to identify the attitudes, knowledge levels, and application intentions of travel agencies regarding gamification. The research was conducted using the interview technique, a qualitative research method. The data were then analyzed to determine the perspectives of travel agencies, which are an important service source in the tourism sector, on gamification, their level of knowledge on the subject, and their intentions regarding its use.