أسعارُ الأسواق في أشعار الأشواق، لمحمّد أبي اليمن السّمنّوديّ، دراسة وتحقيق. من الصّفحة 1 إلى الصّفحة 50
Muhammed Ebî'l-Yümn es-Semnnûdî'nin Esâru'l-Esvak fi Eşâri'l-Eşvâk adlı eserinin tahkiki ve değerlendirilmesi (1-50 sayfalar arası)
- Tez No: 894694
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KHALED ALADWANI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Es'âru'l-Esvâk, sevgi, Semnûdî, sabır, hüzün ve keder, aşk, şiir, Esâru'l-Esvak, love, Assamannoudi, patience, languishing, passion, poetry
- Yıl: 2024
- Dil: Arapça
- Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
- Enstitü: Türkiye'de Yaşayan Diller Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arap Dili ve Kültürü Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 315
Özet
Bu araştırma, Ebu'l-Yemen es-Semnûdî'nin“Es'âru'l-Esvâk fî Eş'âri'l-Eşvâk”adlı kitabının inceleme ve tahkikini ele almaktadır. O; Arapların tutkulu âşıkları, onların haberleri, şiirleri ve nükteli hikayeleri hakkında keleme alınmış bir kitaptır. Araştırma planı, iki kısım içermektedir: inceleme kısmı ve tahkik kısmı. Birinci kısım: O, inceleme kısmı olup iki bölüm içermektedir: Birinci bölümde müellif: onun ismi, künyesi, doğumu, vefatı, yaşadığı çağ, şeyh ve hocaları ile eserlerinden bahsettim. Sonra ikinci bölümde kitabı tanıttım; onun yöntemini, esere yöneltilen övgü ve yergileri açıkladım; kitabın nüshalarını tanımladım ve ondan art arda çeşitli kesitler sundum. İkinci Kısım: Tahkik kısmıdır. Bu araştırma, yazma eserden alınan 7 (yedi) bâb üzerine kurulmuştur. Bu bâblar, bâbların başlıkları ile ilişkili tali bölümler ihtiva etmektedir. İnceleme, kitabın birinci kısmı, yani kitabın girişinden ellinci levhaya kadar olan kısmı üzerinde durmaktadır. Bu çalışmayı yaparken metni kopyaladım, onu modern imla kaideleri uyarınca yeniden yazdım, onunla ilgili belgeleri tahriç ettim; uygun kaynaklara müraacat etmek suretiyle onun kapalı ve zor ifadelerini tespit ettim ve temel eserlerde yer alan kaynaklara müraacat etmek suretiyle sözleri sahiplerine nisbet ettim. Yüce Kitabından Allahu tealanın âyetlerini ve hadis kitaplarından hadis-i şerifleri tahriç ettim. İnceleme çalışması, dil sözlüklerine müraacat etmek suretiyle yabancı kelimelerin açıklamasını yapmayı da ihmal etmemiştir. Eserin tahkikinde, ilmî yöntemi ve edebî güvenilirliği yol edindim ve benimsedim. İnceleme çalışması, araştırmanın ulaşmış olduğu en önemli sonuç ve tavsiyelerle bitirilmiştir. Şöyle ki el yazmasını bütünüyle tahkik etmenin önemini vurgulamış bulunmaktayım çünkü eserde geçen yeni şiirler, aşıkların haberleri; edebiyat, dil veya diğer tür kitaplarda daha önce geçmemiş olan nükteli hikayeler büyük önem arz etmektedir. Bu kitap, çeşitli bilgi ve nükteleri içeren edebî bir el yazması olarak kabul edilmektedir. O gerçekten tahkik edilmeye, gün yüzüne çıkarılmaya, ondan istifade etmeleri için dil ve edebiyat öğrencilerine sunulmaya ve kütüphanelerimize katılmaya layık bir eserdir.
Özet (Çeviri)
This analytical investigative research tackles Abu Alyemen Assamannoudi's book“ Esâru'l-Esvak fi Eşâri'l-Eşvâk”.This book treats the strange tales of lovesick Arab people , their news and their poems. The research plan consists of two parts : the part of study and the part of investigation . The first part : the part of study ; it has two themes . I discussed in the first theme the author's life including his name along with his title , his birth and death . I didn't forget to mention the age he lived in and I talked about his Sheikhs ( chiefs ) in addition to mention the author's own writings, then I defined the book in the second theme using Assamannoudi's method where I showed his method and mentioned the advantages of the book describing the versions of it by showing pictures about them. The second part : The investigatve text . Here , the research was limited to seven sections with sub- chapters associated with its headings . The study was devoted to the first section of the book from the preamble to the fiftieth board . Also , I copied the text and wrote it according to modern dictation rules , then I took out the poetic evidences and attributed what was obscured by going back to appropriate sources . Moreover, the sayings were attributed to their owners by going back to its sources in book .I extracted the verses of God from Holy Quran and the honourable hadiths from hadith's book. By adopting not only scientific method but also honesty, my study explained the strange vocabularies by using various language dictionaries. We can say that the study was concluded with the most important conclusions and recommendations that the research has reached to, and that they assured the importance of fulfilling entire manuscript because it contains the latest poems , the news of lovers and rare tales that have never been before in literature or language books .In short , the book is a literary manuscript that has diversity in knowledge and funny tales . That is why the book is worthy to be estimated and highlighted. Moreover, it is very important to make it available to students of literature and language in order to make use of it and add it to our libraries.