Farklı kimyasal çözücü ajanlarin seramik ortodontik braketlerin debonding ve kopma bölgeleri üzerine etkilerinin in vitro olarak değerlendirilmesi
In vitro evaluation of the effect of different chemical solvent agents on shear bond strenght of ceramic orthodontic brackets
- Tez No: 894764
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN EVREN ÖZTAŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Seramik Braket, Sıyırma Kuvvetleri, Organik Kimyasal Çözücü, Aseton, Etanol, Ceramic Bracket, Shear Bond Strength, Organic Chemical Solvent, Acetone, Ethanol
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ortodonti Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Bu in vitro tez çalışmasının amacı; farklı organik kimyasal çözücülerin, seramik braketlerin debonding kuvvetlerine olan etkilerini belirlemek ve mine hasarlarını engelleyecek yeni bir debonding yaklaşımı oluşturmaktır. Çalışmada ortodontik amaç ile çekilmiş 132 adet insan premolar dişi kullanılmıştır. Her biri 12 dişten oluşan, kontrol grubu ile 5 farklı organik kimyasal çözücünün (aseton, etanol, dimetil sülfoksit, nane yağı, sıcak su) iki farklı sürede (5 dakika ve 15 dakika) debonding öncesi uygulanması ile oluşturulan toplam 11 adet grup bulunmaktadır. Termosiklus işlemini takiben örneklere evrensel test cihazı ile sıyırma kuvvetleri uygulanmıştır. MPa cinsinden kopma değerleri ölçüldükten sonra ARI skorlaması ile kopma bölgeleri ve artık yapıştırıcı miktarı belirlenmiştir. Solüsyonların mine yüzeyine etkisini belirlemek amacıyla her gruptan birer örneğin SEM görüntüsü incelenmiştir. Tüm gruplar içinde en yüksek sıyırma kuvvetleri etanol 5 dakika ve etanol 15 dakika gruplarında görülmüş olup, bu değerler kontrol grubunun sıyırma kuvvetlerine göre de istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. SEM görüntüleri incelendiğinde; tüm gruplarda mikro çatlaklar izlenmesine rağmen, etanol grubunda çatlakların derinliğinin belirgin bir şekilde fazla olduğu ve mine yüzeyine en fazla hasarı etanolün verdiği belirlenmiştir. Sıcak suyun ve dimetil sülfoksitin kompoziti yumuşatmadığı, aksine sertleştirerek sıyırma kuvvetlerini arttırdığı, nane yağının ise kompoziti yumuşatma veya sertleştirme üzerine herhangi bir etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Aseton 5 dakika ve aseton 15 dakika grubunun sıyırma kuvvetleri, aynı sürelerde uygulanan diğer kimyasal solüsyonlara ve kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulunmuştur. Seramik braketlerin debonding işlemi öncesinde aseton uygulanmasının, mine hasarını engelleyecek ve seramik braketlerin debondingini kolaylaştıracak alternatif bir yöntem olarak klinikte uygulanabileceği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effects of different chemical organic solvents on shear bond strengths (SBS) of ceramic brackets and to find a new approach for ceramic bracket debonding. 132 human premolar teeth extracted for orthodontic purposes were randomly divided in 11 groups each consisting of 12 samples. 10 groups consisting of 5 different organic solvents (acetone, ethanol, dimethyl sulfoxide, peppermint oil, hot water) with 2 different durations (5 and 15 minutes) and a control group were subjected to test. SBS were applied using universal test machine following thermocycling procedure. The amount of residual adhesives were determined through ARI scoring. SEM images were examined to determine the effects of solvents on enamel surface. In all test groups, the highest SBS values were found in ethanol 5 and 15 minutes groups which were also found statistically significantly higher than the control group. SEM examination showed micro-cracks in all groups while in both ethanol groups, the depth of cracks were found to be remarkably higher causing the highest damage on enamel surface. Increased SBS values were also found in 5 and 15 minutes groups of hot water and dimethyl sulfoxide while both peppermint oil groups had similar SBS values as control group. SBS values of both acetone 5 and 15 minutes groups were found statistically significantly lower than the control and other groups. Acetone application for 5 or 15 minutes before debonding of ceramic brackets could be an alternative clinical approach to prevent enamel damage and facilitate debonding.