Taze meyve (çağla) olarak tüketilen bazı badem çeşit ve genotiplerinin fenolojik, pomolojik ve kimyasal karakterizasyonu
Phenological, pomological and chemical characterization of some almond cultivars and genotypes consumed as fresh fruit (çağla)
  1. Tez No: 894894
  2. Yazar: MEDİNE ÇAĞIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLSÜM KARAKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Badem, Taze meyve (çağla), Karakterizasyon, Kimyasal analizler, Almond, Characterization, Chemical analyses, Fresh fruit (unripe)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç: Tez çalışmamızda, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Badem Genetik Kaynaklar parselinde yer alan, taze meyve (çağla) tüketimine uygun çeşit ve genotiplerin fenolojik, pomolojik ve kimyasal karakterizasyonunu ortaya koymak amaçlamaktadır. Ayrıca bundan sonra yapılacak çalışmalara ve incelenen genotiplerin çağla badem olarak tescil edilmesine katkı sağlanacaktır. Materyal ve Yöntem: Araştırmada yer alan çeşit ve genotipler, çiçek açma ve meyve olum tarihleri açısından değerlendirilmiştir. Badem çeşit ve genotiplere ait meyvelerin, çağla olarak tüketilme özelikleri ve kaliteleri araştırılmıştır. Aynı zamanda, taze meyve olarak tüketilen bademlerin C vitamini, şeker, asitlik, SÇKM, pH ve toplam fenolik madde miktarları tayin edilmiştir. Bulgular: Çalışmada yer alan genotiplerde ilk çiçeklenme 4-02-2024 ile 5-02-2024 tarihleri arasında ve çiçeklenme sonu ise 20-02-2024 ile 10-03-2024 arasında gerçekleşmiştir. Taze meyve (çağla) örneklerine ait pH değerlerinin 3,28 (3012) ile 3,78 (2795), titre edilebilir asitlik (%) değerlerinin %0,84 (101/23) ile %1,45 (2783) ve SÇKM (%) değerlerinin %6,73 (101/23) ile %7,5 (101/9) brix arasında değiştiği belirlenmiştir. Toplam fenolik madde miktarının, 78,16-31,42 mg GAE/100g arasında değiştiği, C vitamini değerlerinin sırasıyla 60,41 mg/100 g (101/23), 84,86 mg/100 g (2795), 105,87 mg/100 g (2783), 148,15 mg/100 g (101/9) ve 148,15 mg/100 g (101/9) olduğu yapılan analizler ile tespit edilmiştir. Sonuç: Yapılan çalışmalarda, 3012 nolu genotipin meyve özelikleri ve analiz sonuçlarına göre ön plana çıktığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Our thesis study aims to reveal the phenological, pomological and chemical characterization of varieties and genotypes suitable for fresh fruit (unripe almond) consumption located in the Almond Genetic Resources parcel of the Aegean Agricultural Research Institute. In addition, it will contribute to future studies and the registration of the examined genotypes as unripe. Material and Methods: The varieties and genotypes included in the study were evaluated in terms of flowering and fruit formation dates. The consumption characteristics and quality of fruits belonging to almond varieties and genotypes as unripe were investigated. At the same time, vitamin C, sugar, acidity, SSC, pH and total phenolic substance amounts of almonds consumed as fresh fruits were determined. Results: In the genotypes included in the study, the first flowering occurred between 4-02-2024 and 5-02-2024, and the end of flowering occurred between 20-02-2024 and 10-03-2024. pH values of fresh fruit (unripe) samples were 3.28 (3012) and 3.78 (2795), titratable acidity (%) values were 0.84% (101/23) and 1.45% (2783) and SSC ( %) values were determined to vary between 6.73% (101/23) and 7.5% (101/9) Brix. The total amount of phenolic substances varied between 78.16-31.42 mg GAE/100g, and the vitamin C values were 60.41 mg/100 g (101/23), 84.86 mg/100 g (2795), 105.87, respectively. It was determined through analysis that it was mg/100 g (2783), 148.15 mg/100 g (101/9) and 148.15 mg/100 g (101/9). Conclusion: In the studies conducted, it is seen that genotype number 3012 comes to the fore according to fruit characteristics and analysis results.