Türkiye'nin Suriye'ye sınır ötesi operasyonlarınınRus yazılı basınına yansıması: Novaya Gazeta ve Izvestiya gazeteleri üzerine karşılaştırmalı inceleme
The reflection of Türkiye's cross-border operations in Syria in the Russian print media: A comparative study of Novaya Gazeta and Izvestiya Newspapers
  1. Tez No: 894918
  2. Yazar: NARGIZA MAMATKULOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAMZA ÇAKIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Turkey's Military Operations, Russian Press, Novaya Gazeta, Izvestiya
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 333
Özet
Bu tez çalışmasında, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik sınır ötesi harekâtlarının Rus yazılı basınında nasıl yansıtıldığı incelenmektedir. Çalışma, Novaya Gazeta ve İzvestiya gazetelerinin Türkiye'nin sınır ötesi harekâtlarını (Fırat Kalkanı - 2016, Zeytin Dalı - 2018, Barış Pınarı - 2019, Bahar Kalkanı - 2020) haberleştirmedeki yayın politikasını karşılaştırmalı bir analizle ele almaktadır. Birinci bölümde, Suriye'deki çatışmanın tarihsel ve politik bağlamına yer verilmiştir. Ülkenin karmaşık sosyal ve siyasi yapısı, 2011'deki ayaklanmaya yol açan olaylar ve sonrasında iç savaşa dönüşen durum ele alınmaktadır. Ayrıca, Rusya, Amerika Birleşik Devletleri, İran ve Türkiye gibi önemli küresel ve bölgesel güçlerin çatışmadaki rolünü analiz etmektedir. İkinci bölümde, Rus basınının tarihi, mevcut medya özgürlüğü durumu, sahiplik yapıları ve uluslararası enformasyon alanındaki Rusya ile ilgili gelişmeler incelenecektir. Rusyanın medya manzarası, özellikle muhalif duruşuyla bilinen Novaya Gazeta ve hükümete yakınlığıyla öne çıkan İzvestiya gazeteleri üzerinden bir açıklanmaya çalışılmaktadır. Üçüncü bölümde, içerik analizi yöntemi kullanılarak, Türkiye'nin Suriye'ye yönelik sınır ötesi harekâtları hakkındaki Rusya'daki egemen ve muhalefet metinler incelenmiştir. Her bir operasyon için belirli bir zaman diliminde yayınlanan tüm haber makaleleri ve yorumlar analiz edilmiştir. Her iki gazetenin de söylemsel stratejileri, ülkelerinin dış politika hedefleri ve ideolojik duruşları doğrultusunda şekillenmiştir. Bu durum, Rus medyasının Türkiye'nin Suriye'deki askeri harekâtlarına yönelik algıyı nasıl çerçevelediğini ve bu çerçevelemenin arkasındaki faktörleri anlamada önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how Turkey's cross-border operations in Syria are portrayed in the Russian print media. The study conducts a comparative analysis of the discourse strategies used by Novaya Gazeta and Izvestiya newspapers when reporting on Turkey's cross-border operations (Euphrates Shield - 2016, Olive Branch - 2018, Peace Spring - 2019, Spring Shield - 2020). The first chapter provides the historical and political context of the conflict in Syria. It addresses the country's complex social and political structure, the events that led to the uprising in 2011, and the subsequent situation that evolved into a civil war. Additionally, it analyzes the roles of significant global and regional powers in the conflict, such as Russia, the United States, Iran, and Turkey. The second chapter examines the history of the Russian press, the current state of media freedom, ownership structures, and developments related to Russia in the international information arena. The Russian media landscape is explained, focusing particularly on Novaya Gazeta, known for its opposition stance, and Izvestiya, known for its proximity to the government. In the third chapter, content analysis is used to examine the dominant and opposition discourses in Russia regarding Turkey's cross-border operations in Syria. All news articles and comments published within a specific timeframe for each operation have been analyzed. The discourse strategies of both newspapers have been shaped by their countries' foreign policy goals and ideological positions. This provides important insights into how the Russian media frames Turkey's military operations in Syria and the factors behind this framing.