Okul öncesi öğretmen adaylarında gerçeklik şoku beklentisi ve öğretmen yetkinlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between reality shock expectation and teacher efficacy in pre-school pre-service teachers
  1. Tez No: 894935
  2. Yazar: ÇİSEM NUR KARADAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: gerçeklik şoku beklentisi, okul öncesi öğretmenliği, öğretmen yetkinliği, reality shock expectation, pre-school teaching, teacher efficacy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Çalışmada okul öncesi öğretmen adaylarının gerçeklik şoku beklentisini belirlemek ve öğretmenlik yetkinlikleri arasındaki ilişkiyi araştırmak amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, okul öncesi öğretmen adaylarının gerçeklik şoku beklentisi ile öğretmen yetkinlikleri arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığı incelenmiştir. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde okul öncesi öğretmenliği lisans programında yer alan 3. ve 4. sınıf öğrencileri üzerinde gerçekleştirilen bu araştırmada, ilişkisel desen kullanılmıştır. Çalışmaya toplamda 76 öğretmen adayı gönüllü olarak katılmıştır. Ölçme araçları arasında kişisel bilgi formu, orijinal adı“Reality Shock Expectation Scale”olan Kim ve Cho tarafından 2014 yılında geliştirilmiş olup Türkçe uyarlaması Özdemir ve Büyükgöze tarafından 2016 yılında yapılan Gerçeklik Şoku Beklentisi Ölçeği ve Tschannen-Moran ve Woolfolk-Hoy (2001) tarafından geliştirilen ve orijinal adı“Ohio Teacher Efficacy Scale”olan 2008 yılında Baloğlu ve Karadağ tarafından Türkçe uyarlaması yapılan Ohio Öğretmen Yetkinlik Ölçeği bulunmaktadır. Verilerin analizi SPSS 21 paket programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, gerçeklik şoku beklentisi ile öğretmen yetkinliği arasında negatif yönde bir ilişki tespit edilmiştir ancak bu ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunamamıştır. Gerçeklik şoku beklentisi ile öğretmen yetkinliği alt boyutları arasında da ölçme alt boyutu dışında negatif yönde ilişkiler görülmekte ancak bu ilişkiler istatistiksel olarak anlamlı değildir. Ayrıca, öğretmen adaylarının gerçeklik şoku beklentileri incelendiğinde, adayların yaklaşık olarak yarısı nispeten yüksek bir gerçeklik şoku beklentisi içinde de olduğu görülmektedir. Araştırma sonuçları 4. sınıfta öğrenim gören okul öncesi öğretmen adaylarının 3. sınıfta öğrenim gören okul öncesi öğretmen adaylarına kıyasla daha yüksek bir gerçeklik şoku beklentisine sahip olduğunu göstermektedir. Çalışmada öğretmenlik yetkinliklerini incelediğimizde ise okul öncesi öğretmen adaylarının çoğu kendilerini yetkin olarak algılamaktadır. Araştırmanın sonunda elde edilen bulgular ışığında sonuçlar değerlendirilmiş ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of the current study is to determine the reality shock expectations of pre-school pre-service teachers and to investigate the relationship between their reality shock expectations and teacher efficacy. Correlational design was used in the study, which was conducted on 3rd and 4th-year students attending the Pre-school Teaching Undergraduate Program at the Education Faculty of Muğla Sıtkı Koçman University. A total of 76 pre-service teachers participated in the study on a volunteer basis. In order to collect data several measurement tools used in this study including a personal information form, the“Reality Shock Expectation Scale”developed by Kim and Cho (2014) and adapted to Turkish by Özdemir and Büyükgöze (2016) and the“Ohio Teacher Efficacy Scale”developed by Tschannen-Moran and Woolfolk-Hoy (2001) and adapted to Turkish by Baloğlu and Karadağ (2008). For the analysis of the collected data was used the SPSS 21 program package. According to the results of the study, there is a negative correlation between reality shock expectation and teacher efficacy, but this correlation is not statistically significant. There are negative correlations between reality shock expectation and the sub-dimensions of teacher efficacy, except for the measurement sub-dimension, but these correlations are not statistically significant. Moreover, when the reality shock expectations of the pre-service teachers are examined, it seems that approximately half of the pre-service teachers have a relatively high reality shock expectation. The results of the study show that the 4th-year students have a higher expectation of reality shock compared to the 3rd-year students. When the teacher efficacy of the participants is examined, it seems that most of them perceive themselves as efficient. In the light of the findings obtained in the study, the results were evaluated, and various suggestions were offered.