Kedilerde diş hastalıklarının klinik ve radyolojik değerlendirilmesi
The clinical and radiologic evaluation of dental disease in cats
  1. Tez No: 895068
  2. Yazar: NAZLICAN ÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİRKAN KARSLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kedi, Diş hastalıkları, Radyoloji
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Kedilerde diş hastalıklarıyla sıklıkla karşılaşılmaktadır. Başlıca karşılan diş hastalıklarından bazıları diş rezorpsiyonu, periodontal hastalık, kırık diş, kayıp diş, persiste süt diştir. Diş hastalıklarının tanısında detaylı bir klinik ve radyolojik muayene gereklidir. Sunulan çalışmaya Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi Cerrahi Anabilim Dalı Kliniği'ne farklı şikayetler ile getirilen; ırk, yaş, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın 50 kedi dahil edildi. Verilerin toplanması ve işlenmesi için dental muayene formu oluşturuldu. Klinik ve radyolojik muayene sonucunda 50 kedinin 44'ünde ve toplamda 125 adet dişte hastalık saptandı. Kanin dişlerde 31, insisiv dişlerde 22, premolardişlerde 50 ve molar dişlerde 22 olgu tespit edildi. Kanin dişlerde en çok persiste süt diş; insisiv, premolar ve molar dişlerde ise kayıp diş olgusu görüldü. En çok karşılaşılan durum 16 olgu ile periodontal hastalık olarak gözlenirken, bunu 14 olgu ile diş rezorpsiyonunun takip ettiği belirlendi. Çalışmaya dahil edilen kedilerin %88'inde en az bir hastalık saptanırken hasta sahiplerinin hiçbirinin evde ağız ve diş sağlığı için bakım uygulamadığı hatta neredeyse hiç bilgi sahibi olmadığı görüldü. Bir kedinin ağız ve diş sağlığının yerinde olmaması şiddetli ağrılara sebep olmakta ve hayat kalitesini ciddi anlamda düşürmektedir.
Özet (Çeviri)
Dental diseases in cats are encountered frequently. Some of the most common diseases include tooth resorption, periodontal disease, broken tooth, missing tooth and persistent primary teeth. In diagnosis of dental diseases a detailed clinical and radiological examination is crucial. For the submitted study, 50 cats that were brought with various complaints to Kırıkkale University Veterinary Faculty Animal Hospital Clinic of the Department of Surgery were included regardless of the breed, age, or gender. In order to collect and process the data, a dental examination form was created. As a result of the clinical and radiological examination, diseases were detected in 44 out of 50 cats and on a total of 125 teeth. 31 cases were detected in canine teeth, 22 cases in incisive teeth, 50 cases in premolardis teeth and 22 cases in molar teeth. In canine teeth, the most common cases were persistent primary teeth: Whereas in incisive, premolar and molar teeth, it was the lost teeth. While the most common condition was periodontal disease with 16 cases, it was determined to be followed by tooth resorption with 14 cases.While at least one disease was detected in 88% of the cats included in the study, it was observed that none of the animal owners applied any dental care to their pets at home and almost had no knowledge on the matter. If a cat's oral and dental health is not in good shape, it causes severe pain and significantly reduces their quality of life.