Ebru sanatının seramik yüzeylere çağdaş uygulamaları: Deneysel bir çalışma
Contemporary applications of marbling art to ceramic surfaces: A experimental study
- Tez No: 895176
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE KETENCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel Sanatlar, Çağdaş Sanat Uygulamaları, Seramik, Ebru, Dekoratif Sanatlar, Traditional Arts, Contemporary Art Practices, Ceramics, Marbling, Decorative Arts
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET Tezin Başlığı : Ebru Sanatının Seramik Yüzeylere Çağdaş Uygulamaları: Deneysel Bir Çalışma Tezin Yazarı : Süheyla KÖYBAŞI Danışman : Dr. Öğr. Üyesi Emine KETENCİOĞLU Tezin Türü : Yüksek Lisans Anahtar Kelimeler : Geleneksel Sanatlar, Çağdaş Sanat Uygulamaları, Seramik, Ebru, Dekoratif Sanatlar Bu çalışma, geleneksel Türk ebru sanatının seramik bisküvi yüzeylere uygulanmasını incelemekte ve bu alandaki çağdaş yorumlamaları değerlendirmektedir. Araştırma kapsamında, ebru sanatının tarihçesi, teknikleri ve malzemeleri hakkında kapsamlı bir literatür taraması yapılmış, seramik yüzeylere ebru uygulayan sanatçıların çalışmaları incelenmiş ve araştırmacı tarafından 32 adet deneysel uygulama gerçekleştirilmiştir. Bu uygulamalar, geleneksel ebru tekniklerinden modern yaklaşımlara kadar geniş bir yelpazede, çeşitli seramik formlar üzerinde denenmiştir. Çalışmada, geleneksel ve modern malzemeler kullanılarak geleneksel ve çağdaş tekniklerin sentezi sağlanmıştır. Araştırma sonuçları, ebru sanatının seramik bisküvi yüzeylerde başarıyla uygulanabildiğini göstermiştir. Bulgular, battal ebru tekniğinin geniş yüzeylerde etkili sonuçlar verdiğini, taraklı ebrunun silindirik formlarda ilginç optik etkiler yarattığını ve çiçekli ebrunun üç boyutlu objelerde yeni yorumlara açık olduğunu ortaya koymuştur. Modern tekniklerden barut ebrusu ve Suminagashi'nin seramik yüzeylerde özgün etkiler yarattığı gözlemlenmiştir. Çalışma, kitre ve CMC gibi farklı kıvam vericilerin, sentetik ve toprak boyaların seramik yüzeylerdeki etkilerini karşılaştırmış ve optimal uygulama yöntemlerini belirlemiştir. Ayrıca, üç boyutlu seramik formların ebru desenlerinin algılanmasını nasıl etkilediği incelenmiştir. Sonuç olarak, bu araştırma ebru ve seramik sanatlarının birleşiminin, geleneksel Türk sanatlarının çağdaş yorumlarla nasıl zenginleştirilebileceğini göstermiş ve bu alanda gelecekte yapılabilecek çalışmalar için teknik zorluklar ve çözüm önerileri sunmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Thesis Title : Contemporary Applications of Marbling Art to Ceramic Surfaces: An Experimental Study Author of the Thesis : Süheyla KÖYBAŞI Advisor : Asst. Prof. Emine KETENCİOĞLU Type of Thesis : Master's Degree. This study examines the application of traditional Turkish marbling art on ceramic biscuit surfaces and evaluates contemporary interpretations in this field. Within the scope of the research, a comprehensive literature review was conducted on the history, techniques and materials of marbling, the works of artists applying marbling on ceramic surfaces were examined and 32 experimental applications were realized by the researcher. These applications, ranging from traditional marbling techniques to modern approaches, were tested on various ceramic forms. In the study, a synthesis of traditional and contemporary techniques was achieved by using traditional and modern materials. The results showed that marbling can be successfully applied on ceramic biscuit surfaces. The findings revealed that battal marbling technique gives effective results on large surfaces, scalloped marbling creates interesting optical effects on cylindrical forms and floral marbling is open to new interpretations on three-dimensional objects. Among modern techniques, gunpowder marbling and Suminagashi have been observed to create unique effects on ceramic surfaces. The study compared the effects of different thickeners such as chitre and CMC, synthetic and earth paints on ceramic surfaces and determined the optimal application methods. The study also examined how three-dimensional ceramic forms affect the perception of marbling patterns. In conclusion, this research has shown how the combination of marbling and ceramic arts can enrich traditional Turkish arts with contemporary interpretations and has presented technical challenges and solutions for future studies in this field.