Aydın ili Didim ilçesi koşullarında sulamanın gemlik zeytininin fizyolojisi, verimi ve kalitesine etkisi üzerine bir araştırma
A research on the effect of irrigation on physiology efficiency and quality of gemlik olives under the conditions of the Didim district of Aydin province
  1. Tez No: 895302
  2. Yazar: ŞAHİN ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSEL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Gemlik zeytini (olea europea sativa ), Sulama, Verim, Gemlik olive (olea europea sativa), irrigation, yield
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Birim alandan elde edilen verimi ve ürün kalitesini arttırmaktır. Farklı sulama aralığı ve sulama miktarları uygulanarak elde edilen veriler toplanarak sulama suyunun verime ve kaliteye olan etkisi araştırılmıştır. Çalışma Aydın İli Didim İlçesi Batıköy'de Tanmanlar Zirai İşletmesinde 550 da zeytin bahçesinde gerçekleşmiştir. Çeşit olarak gemlik türü zeytin seçilmiştir ve ağaçlar ortama olarak 15 yaşındadır. Sulamada kullanılacak su, menderes nehrinden alınmıştır. Söz konusu arazide sulu tarım yapılmaktadır. Çalışmanın yapılacağı alan yükseltisi ortalama olarak 50 m'dir. Didim ilçe merkezine 23 km uzaklıkta bulunmaktadır. Çalışma alanı iklim özellikleri olarak Akdeniz iklimi görülmektedir. Aydın koşullarında Gemlik çeşidi zeytinde damla sulama yönteminin uygulanması durumunda en uygun sulama programı normal ve kısıtlı su koşullarına göre belirlenmiş olacağından, bölgede ekonomik olarak önemli değere sahip ürünümüz olan zeytin de büyük oranda sulama yapılmadığından, doğru sulanan zeytinin verim artışı göstermesi gözlemlenmiştir. Özellikle de zeytinde sulama yapılan ve kontrol olarak alacağımız ağaçların kıyaslanmasına dayanarak meyvede oluşan yağ oranındaki artışın belirlenmesi, meyve büyüklük miktarlarının saptanması ağaç başı verimde oluşacak değişimlerin gözlenmesi amacıyla bu çalışmanın bölgenin hakim çeşidi olan gemlik çeşidi zeytinde yapılması sonuçların üreticiye bilimsel olarak yansıtılması açısından oldukça önemli olduğu bir gerçektir. Yeterli ve istenilen miktarda zeytine sulama yapılırsa verimde kalitede artışın olduğu periodisteyi durdurduğu gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
To increase the yield and product quality obtained from the unit area. The data obtained by applying different irrigation intervals and irrigation amounts were collected and the effect of irrigation water on yield and quality was investigated. The study was carried out in the Tanmanlar Agricultural Enterprise in the Didim District of Aydın, Batıköy, in 550 da olive orchards. Gemlik type olive was chosen as a variety and the trees are approximately 15 years old. The water used for irrigation was taken from the meander river. Irrigated agriculture is practiced on the land in question. The elevation of the area where the work will be done is 50 m on average. It is 23 km away from Didim town centre. Mediterranean climate is seen as the climate characteristics of the study area. In Aydın conditions, when the Gemlik variety olive is irrigated with the drip irrigation method, the most suitable irrigation program has been determined according to normal and limited water conditions, and since the olive, which is an economically important product in the region, is not irrigated to a large extent, it has been determined that the olives with correct irrigation show an increase in yield. In particular, based on the comparison of the irrigated and control trees in olives, it is very important to determine the increase in the oil rate in the fruit, the amount of fruit size, the changes in the yield per tree, to carry out this study on the olive, the dominant variety of the region, and to reflect the results to the producer scientifically. is a fact. It has been observed that if sufficient and desired amount of olives are irrigated, it stops the periodontitis, where there is an increase in yield and quality.