Afet sonrası kalıcı konutlar için ileri teknolojilerle entegreli esnek, uyarlanabilir ve sürdürülebilir model önerisi
Proposal for a flexible, adaptable, and sustainable model integrated with advanced technologies for post-disaster permanent housing
  1. Tez No: 895512
  2. Yazar: ALİ MEHDİZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Afet sonrası konut, İleri teknolojiler, Sürdürülebilirlik, Düzce kalıcı konutlar, Post-disaster housing, Advanced technologies, Sustainability, Düzce kalıcı konutlar
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bina Bilgisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 392
Özet
Bu çalışma, afet sonrası konut tasarımı ve inşasında ileri teknolojiler ile sürdürülebilir stratejilerin kullanımını analiz ederek, bu teknolojilerin etkinliği ve uygulanabilirliğini kapsamlı bir şekilde değerlendirmektedir. Araştırma, parametrik tasarım ve 3D yazıcı teknolojilerinin esnek, modüler ve kullanıcı odaklı çözümler sunma potansiyelini incelemektedir. Kullanıcı katılımının, konutların fonksiyonelliğini ve kişiselleştirilmiş yaşam alanları yaratma kapasitesini artırdığı belirlenmiştir. Bu bağlamda, afet sonrası barınma ihtiyacını karşılamak amacıyla ileri teknolojiler ve sürdürülebilir stratejilerden faydalanan esnek, modüler ve uyarlanabilir bir model önerilmektedir. Geliştirilen model, barınma krizlerine yenilikçi ve sürdürülebilir bir çözüm sunarak, afetzedelerin yaşam kalitesini yükseltmeyi ve daha dirençli topluluklar oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu yaklaşım, afet sonrası barınma ihtiyacının hızlı ve etkili bir şekilde karşılanmasına olanak sağlarken, aynı zamanda uzun vadeli kalkınma ve toplumsal dirençliliği artırmaktadır. Düzce Kalıcı Konutlar örneği üzerinde gerçekleştirilen uygulama, modelin yerel koşullara uyarlana bilirliğini ve pratikte uygulanabilirliğini ortaya koymuştur. Araştırma bulguları, parametrik tasarım ve 3D yazıcı teknolojilerinin kullanımının hızlı, ekonomik ve kullanıcı odaklı konut çözümleri sunduğunu göstermektedir. Ayrıca, esnek, modüler ve uyarlanabilir model sayesinde, kullanıcı katılımının konutların fonksiyonelliğini artırdığı ve yerel kaynak kullanımı ile sürdürülebilirliğin geliştirilebileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
One This study comprehensively evaluates the effectiveness and applicability of advanced technologies and sustainable strategies in post-disaster housing design and construction. The research examines the potential of parametric design and 3D printing technologies to offer flexible, modular, and user-centric solutions. It has been determined that user participation enhances the functionality of housing and the capacity to create personalized living spaces. In this context, a flexible, modular, and adaptable model utilizing advanced technologies and sustainable strategies is proposed to address post-disaster housing needs. The developed model aims to improve the quality of life for disaster victims and build more resilient communities by providing innovative and sustainable solutions to housing crises. This approach facilitates rapid and effective post-disaster housing provision while also promoting long-term development and societal resilience. The application on the example of Düzce Kalıcı Konutlar demonstrates the model's adaptability to local conditions and practical applicability. Research findings show that using parametric design and 3D printing technologies offers rapid, economical, and user-oriented housing solutions. Additionally, the flexible, modular, and adaptable model increases the functionality of housing through user participation and enhances sustainability through the use of local resources.