Instagram bağımlılığı ile çevrimiçi alışveriş bağımlılığı ilişkisinde bedeni beğenme düzeyinin aracı rolünün incelenmesi
Investigation of the mediating role of body liking level in the relationship between Instagram addiction and online shopping addiction
- Tez No: 895762
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA BETÜL AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Instagram bağımlılığı, çevrimiçi alışveriş bağımlılığı, bedeni beğenme, Instagram addiction, online shopping addiction, body liking
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Demiroğlu Bilim Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada Instagram bağımlılığı ile çevrimiçi alışveriş bağımlılığı arasındaki ilişki ve bedeni beğenme düzeyinin Instagram bağımlılığı ile çevrimiçi alışveriş bağımlılığı arasındaki ilişkide aracı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu 204 kadın 105 erkek olmak üzere 309 kişiden oluşmaktadır. Araştırma online platformda form oluşturarak katılımcılar rastgele örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Araştırma nicel araştırma türü olan tarama modelidir. Araştırmanın verileri gerekli yazılı ve sözlü onay alındıktan sonra bireylere Instagram Bağımlılığı Ölçeği, Çevrimiçi Alışveriş Bağımlılığı Ölçeği ve Bedeni Beğenme ölçeği uygulanarak elde edilmiştir. İncelemeler sonucunda demografik değişkenlerden yaş, eğitim durumu ve medeni duruma göre anlamlı farklılıklar gözlenmiş, ancak katılımcıların çalışma durumu, gelir düzeyi ve cinsiyetine göre anlamlı bir farklılık olmadığı belirtilmiştir. Ayrıca Instagram bağımlılığı ile çevrimiçi alışveriş bağımlılığı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bedeni beğenmenin Instagram bağımlılığı ile çevrimiçi alışveriş bağımlılığı arasındaki ilişkide aracı rolü olduğu saptanmıştır. Bulgular incelendiğinde Instagram bağımlılığının çevrimiçi alışveriş bağımlılığını güçlü düzeyde etkilediği görülmüştür. Bu durumda çevrimiçi alışveriş davranışını azaltabilmek adına öncelikle Instagram kullanım yoğunluğu konusunu ele almanın faydalı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the relationship between Instagram addiction and online shopping addiction and the mediating role of body liking level in the relationship between Instagram addiction and online shopping addiction. The study group of the study consisted of 309 people, 204 women and 105 men. The research was determined by creating a form on the online platform and using the random sampling method. Research is a survey model, which is a type of quantitative research. The data of the study were obtained by applying the Instagram Addiction Scale, Online Shopping Addiction Scale and Body Liking Scale to individuals after obtaining the necessary written and verbal consent. As a result of the examinations, significant differences were observed among the demographic variables according to age, educational status and marital status, but it was stated that there was no significant difference according to the employment status, income level and gender of the participants. In addition, a very strong positive relationship was found between Instagram addiction and online shopping addiction. It has been determined that body liking has a mediating role in the relationship between Instagram addiction and online shopping addiction. When the findings were examined, it was seen that Instagram addiction strongly affected online shopping addiction. In this case, it is thought that it would be useful to address the issue of Instagram usage intensity first in order to reduce online shopping behavior.