Milliyetçi - muhafazakâr bir düşünür olarak Peyami Safa
Peyami Safa: A nationalist and conservative intellectual
  1. Tez No: 895784
  2. Yazar: EMİNE BÜŞRA GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu-Batı, Milliyetçilik, Muhafazakârlık, Peyami Safa, East-West, Conservatism, Nationalism, Peyami Safa
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
MİLLİYETÇİ-MUHAFAZAKÂR BİR DÜŞÜNÜR OLARAK PEYAMİ SAFA ÖZET Peyami Safa ve onun düşün dünyası derinlemesine analiz edilmesi gereken ve Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinden itibaren günümüz Türkiye'sine de ışık tutan bir dizi serüveni bünyesinde barındırmaktadır. Bu tezde Peyami Safa'nın milliyetçi-muhafazakâr düşünce yapısı ve bu düşünce yapısının incelenmesi amaçlamaktadır. Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinden itibaren özellikle Jön Türklerle beraber etkisi daha da artan modernleşme çabaları ve bunun beraberinde getirdiği kimlik bunalımları, Safa'nın düşünce dünyasında önemli bir yer tutmaktadır. Bu bağlamda, Safa'nın Doğu-Batı sentezi anlayışı, milliyetçi-muhafazakâr düşünce yapısının bir ürünü olarak ortaya çıkmış ve eserlerinde belirgin bir şekilde yer bulmuştur. Safa'nın millet ve milliyetçilik kavramlarına dair görüşleri, muhafazakârlık anlayışı, mistisizmin eserlerindeki rolü ve Doğu-Batı sentezi konusundaki perspektifleri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Sonuç olarak; Peyami Safa'nın düşüncelerinin, Türk toplumunun modernleşme sürecinde yaşadığı kimlik bunalımlarını ve toplumsal dönüşümleri anlamak için önemli bir perspektif sunduğunu göstermektedir. Safa, milliyetçi ve muhafazakâr bir bakış açısıyla, Doğu ve Batı medeniyetlerinin birbirinden beslenerek bir sentez oluşturabileceğini savunmuş ve bu düşünceyi edebi eserlerinde işlemiştir. Bu çalışma, Safa'nın düşünsel dünyasının ve edebi mirasının, Türk edebiyatı ve siyaset düşüncesi bağlamında taşıdığı önemi ve katkıları literatüre kazandırmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
MİLLİYETÇİ-MUHAFAZAKÂR BİR DÜŞÜNÜR OLARAK PEYAMİ SAFA ABSTRACT Peyami Safa and his intellectual world contain a series of adventures that need to be analyzed in depth, shedding light on the period from the late Ottoman Empire to modern-day Turkey.This thesis aims to comprehensively examine Peyami Safa's nationalist-conservative thought structure and the reflections of this mindset. From the late period of the Ottoman Empire, particularly with the influence of the Young Turks, modernization efforts and the ensuing identity crises have held a significant place in Safa's intellectual world. In this context, Safa's understanding of the East-West synthesis emerged as a product of his nationalist-conservative thought and found a prominent place in his works. His views on the concepts of nation and nationalism, his understanding of conservatism, the role of mysticism in his works, and his perspectives on the East-West synthesis are analyzed in detail.In conclusion, Peyami Safa's thoughts offer an important perspective for understanding the identity crises and social transformations experienced by Turkish society during the modernization process. Safa, with a nationalist and conservative viewpoint, argued that Eastern and Western civilizations could form a synthesis by drawing from each other and processed this idea in his literary works.This study aims to contribute to the literature by highlighting the importance and contributions of Safa's intellectual world and literary legacy in the context of Turkish literature and political thought.