Invtro- adventitious shoot regeneration in Morus nigra from leaf explants
Morus nıgra'da yaprak ekspitlerinden ın vıtro- maceralı sürüm rejenerasyonu
  1. Tez No: 895808
  2. Yazar: SAMUEL OBEDGIU
  3. Danışmanlar: ASSOCIATE PROF. DR. KAHRAMAN GÜRCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: callus cultures, growth curve, medicinal plant, kallus kültürleri, büyüme eğrisi, şifalı bitki
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bitkisel Biyoteknoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
This research involved callus culture established from leaf explants of M. nigra. The various concentration of MS (Murashige and Skoog) media, Lloyd & McCown Woody Plant Basal Media and blueberry media were examined and the impacts of different types of auxins including Indole-3-acetic acid (IAA), 2,4-Dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D), a-naphthaleneacetic acid (NAA)] and cytokinin including Zeatin, Thidiazuron (TDZ), 6- benzyl amino purine (BAP), and silver nitrate at a concentration of 0.0 2.5, 5.0, 7.5, 10.0,20.0 µM, were examined to identify the optimal media for induction and maintenance. Half-strength (½) MS media supplemented with 7.5µM TDZ produced the most optimal callus induction, healthy and friable callus. Callus induction response was also achieved on full-strength Lloyd & McCown Woody Plant Basal Media with 10 µM TDZ. Full strength blueberry media supplemented with 20µM zeatin while ½ Lloyd & McCown Woody Plant Basal Media and half-strength blueberry media didn't induce any callus. Full strength WPM media with NAA, 2,4-D and BAP also induced callus from the leaf explants while regardless of the concentration IAA. Finally, AgNO3 didn't support any callus induction from the leaf explants of M. nigra
Özet (Çeviri)
Morus nigra meyve türünün yaprak eksplantlarından kallus kültürü çalışılmıştır. MS (Murashige ve Skoog) ortamı, Lloyd & McCown Woody Plant Basal Ortamı ve yaban mersini ortamının optimal konsantrasyonu incelenmiş ve İndol-3-asetik asit (IAA), 2,4- Diklorofenoksiasetik asit ( 2,4-D), a-naftalenasetik asit (NAA)] ve Zeatin, Thidiazuron (TDZ), 6-benzil amino purin (BAP) gibi sitokininlerin farklı konsantrasyonları ( 0,0 2,5, 5,0, 7,5, 10, ve 20 μM) çalışılmıştır. 7,5 µM TDZ ile desteklenen yarı güçlü (½) MS ortamıen uygun kallus oluşumunu sağlamıştır. 10 µM TDZ içeren tam güçlü Lloyd & McCown Odunsu Bitki Bazal Ortamında da kallus oluşumunu teşvik etmiştir. 20µM zeatin ile desteklenirken tam kuvvetli yaban mersini ortamı, ½ Lloyd & McCown Woody Plant Basal ortamı ve yarı kuvvetli yaban mersini ortamı herhangi bir kallus oluşturmamıştır. NAA, 2,4-D ve BAP içeren tam güçlü WPM ortamı kullanılan IAA konsantrasyondan bağımsız olarak da yaprak eksplantlarından kallus oluşumunu sağlamıştır. Son olarak, AgNO3, M. nigra'nın yaprak eksplantlarından kallus oluşumunu teşvik etmemiştir.