Molla Yâsin (Mâhir) dîvânı (inceleme-metin)
Molla Yâsin (Mâhir) dîvâni (analysis-text)
- Tez No: 895861
- Danışmanlar: DOÇ. NURGÜL SUCU KÖROĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, Klasik Türkmen Edebiyatı, Molla Yâsin (Mâhir) Divanı, Divan, Classical Turkish Literature, Classical Turkmen Literature, Molla Yâsin Divan, Divan
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 468
Özet
Bu tez, Molla Yâsin (Mâhir) Divanı'nın metni ve incelenmesine dair bir çalışmayı ihtiva etmektedir. Çalışmamıza konu olan eser, 20. yüzyılda yaşayan ve hayatı hakkında yeteri kadar bilgi bulunmayan Molla Yâsin'e ait gayr-ı mürettep bir divandır. Hayatı ile ilgili bilgiler, Ata Terzibaşı'nın Kerkük Şairleri kitabından ve Divan'ın Aslı-nesebi bölümünde yer alan bilgilerden elde edilmiştir. Molla Yâsin Divanı (İnceleme-Metin) adlı bu çalışma, üç ana bölümden oluşmuştur. Divanda 52 gazel, 34 kaside, 4 mesnevi, 15 kıt'a, 2 nazm, 2 müfred, 12 murabba, 4 muhammes, 32 Rubâ'î, 16 Sînezen , 2 târih ve nazım şekli belli olmayan 32 başlıksız şiir olmak üzere toplamda 207 manzume bulunmaktadır. Molla Yâsin Divanı, nazım şekilleri dışında nazım türleri bakımından da çeşitlilik arz etmektedir. Mersiye (Maktel) ve methiyeler de Divan'da ön plana çıkan nazım türleridir. Şiirlerinde daha çok. Hz. Ali'nin savaşlardaki kahramanlığı, Kerbelâ hadisesi ile ilgili figürler, Hz. Hüseyin ve beraberindekilerinin susuz bırakılması ve şehit edilmeleri gibi konulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is an analytical study on Molla Yâsin and his divan. The subject of the study is an unproduced divan belonging to Molla Yâsin, who lived in the 20th century, and there is not enough information about his life. but some information about his life has been collected from Ata Terzibaşı's book Kirkuk Poets and the Original Lineage section of the Divan. This study entitled Molla Yâsin Divanı (Examination-Text), consists of three main parts. Divan contains a total of 207 manzumahs, including 51 ghazals, 34 qasidas, 4 mathnawis, 15 kıt'as, 2 verses, 2 mufrads,, 12 murabbas, 4 muhammases, 32 Rubai's, 16 Sînezen, 2 history poems and 33 untitled poems whose verse form is unknown. Molla Yâsin's Divan is diverse in terms of verse types as well as verse forms. Elegies (Maktel) and eulogies are also prominent verse types in Divan. More in his poems. Hz. Ali's heroism in wars, figures related to the Karbala incident, Hz. Subjects such as the dehydration and martyrdom of Hüseyin and his companions are included.