The flexibility potential of wood in architecture: Evaluation of wood kerf techniques
Ahşapın mimarlık alanındaki esneklik potansiyeli: Ahşap kesme tekniklerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 895911
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MATTHIEU JOSEPH PEDERGNANA, PROF. DR. YENAL AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Ahşap, Esneklik, Kabiliyet, Ahşabın Esnekliği, Kerf Tekniği, Bükme
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Tarih boyunca ekolojik faydaları ve hafifliğiyle tanınan ahşap, doğal esnekliği sayesinde doğru şekilde işlendiğinde dikkate değer bir verim elde etmektedir. Uygun tekniklerle değerlendirilen bu esneklik, yenilikçi tasarımlara ilham kaynağı olmuştur. Bu tezin ana odağı olan kerf kesme tekniği kullanılarak ahşabın yapısal kapasitesi önemli ölçüde artırılabilmektedir. Bu çalışma, sert ahşap panelleri bir dizi stratejik kesim yoluyla esnek malzemelere dönüştüren bir yöntem olan kerf kesme tekniğini detaylıca ele almaktadır. Bu gelişmiş hareket, tasarım olanaklarını genişleterek kavisli şekillerin oluşturulmasına olanak tanımaktadır. Bu çalışmanın amacı, yenilenebilir bir malzeme olan ahşabı sert bir durumdan esnek bir duruma dönüştürerek uygulama alanlarını genişletmektir. Bu tezde iki metod kullanılmıştır. Birinci metod, ahşap üzerindeki çentik tekniğini analiz etmek ve anlamak için sistematik bir literatür taramasını içermektedir. İkinci method, bir atölye ortamında deney yapmayı içermektedir. Bu deneyde ahşap numunelere ağırlık uygulanarak bükülme yarıçapı ölçülmüş ve üç farklı ağaç türünün dayanıklılık yetenekleri değerlendirilmiştir. Bu tez, ahşabın doğal özelliklerinden yararlanarak uygulama alanlarını genişletme, onu çok yönlü ve esnek bir malzemeye dönüştürme potansiyeline sahip olması bakımından önemlidir. Bu çözümlerle, çentik kesme tekniği ile ahşabın estetik ve işlevsel olanaklarını geliştirerek daha sürdürülebilir mimari tasarımlara katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Wood, known throughout history for its ecological benefits and lightness, achieves remarkable efficiency when processed correctly, thanks to its natural flexibility. This flexibility, evaluated with appropriate techniques, has inspired innovative designs. The structural capacity of wood can be significantly increased using the kerf-cutting technique, which is the main focus of this thesis. This work addresses the kerf bending technique, transforming hardwood panels into flexible materials through strategic cuts. By precisely adjusting the distance and depth of these kerfs, the material's resistance is changed, thus increasing the bending of the panel. This enhanced movement allows curved shapes to be created, expanding design possibilities. This study aims to broaden the applications of wood, a renewable material, by converting it from a rigid state to a flexible one. It highlights the versatility and sustainability of wood as a material. Two main methods are employed in this thesis. The first method involves a systematic literature review to analyze and understand the kerf technique on wood. The second method involved experimenting in a workshop environment. This experiment measured the bending radius by applying weights to wooden samples and assessed the durability capabilities of three different tree types. The significance of the thesis lies in its potential to broaden the application areas of wood by leveraging its inherent properties, transforming it into a versatile and flexible material. These solutions contribute to more sustainable architectural designs by improving wood's aesthetic and functional possibilities with the kerf-cutting technique. keywords: Wood, Flexibility, Capability, Elasticity of wood, Kerf Technique, Bending