Behçet hastalarında böbrek bulgularının değerlendirilmesi
Evaluation of renal findings in patients with Behcet's disease
- Tez No: 895926
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN NERGİZOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, Böbrek tutulumu, Vaskülit, Glomerüler Filtrasyon Hızı, Proteinüri, Behcet's disease, Renal involvement, Vasculitis, Glomerular Filtration Rate, Proteinuria
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş: Behçet hastalığı (BH), remisyon ve alevlenmelerle seyreden, multisistemik bir vaskülittir. Behçet hastalığında böbrek tutulumu çeşitli çalışmalarda çok farklı oranlarda verilmiştir.Bu araştırma ile Uluslararası Behçet Çalışma Grubu (UBÇG) tanı kriterlerini karşılayan Behçet hastalarının glomerüler filtrasyon hızı ,proteinüri , hematüri ,görüntüleme ve histopatolojik sonuçlarından yararlanarak böbrek tutulumun varlığını ve erken belirlenmesini amaçladık. Yöntem: Tıbbi veriler hastanemizde kullanılan hastane bilgi sistemi Avicenna üzerinden elde edilmiştir.Behçet Çalışma Grubu kriterlerini karşılayan 894 hasta dahil edilmiştir.Bu hastalarda, düşük hesaplanmış glomerüler filtrasyon hızı ve/veya proteinüri, görüntüleme yöntemlerindeki, histopatolojik değerlendirmedeki patolojiler ve hematüri değerlendirildi. Bulgular:Çalışmaya toplam 2240 Behçet hastası dahil edildi. Son analiz 894 hasta (ortalama yaş 49,45 ± 13,9 yıl; %54'ü erkek) üzerinde gerçekleştirildi.Renal hasar beliteçleri olarak aldığımız proteinüri ve azalmış glomerüler filtrasyon hızı oranları sırasıyla %5,5 ve %3,6 olarak bulundu. Çalışmaya dahil edilen 894 Behçet hastasının klinik tutulumları değerlendirildiğinde 880 hastada (%98,4) oral ülser, 520 hastada (%58,2) artrit/ artralji semptomları, 712 hastada (%79,6) genital ülser, 470 hastada (%52,6) papülopüstüler lezyonlar, 398 hastada (%44,5) eritema nodozum, 326 hastada (%36,5) üveit, 227 hastada (%.25,4) vasküler tutulum saptandı. Paterji testi yapılan 825 hastanın 233'ünde (%26,1) pozitiflik bulundu.Hasta popülasyonumuzda böbrek hastalığı tanısı almış sekiz hasta saptandı. İkisi sekonder amiloidosis diğerleri IgA nefropatisi, Membranöz glomerülonefrit, böbrek arterinin trombozu ve kronik piyelonefrit idi. İki olguda tek taraflı atrofik böbrek bulundu. Çalışmamızda, vasküler tutulum olarak değerlendirilen hastalarda renal hasar bulgularına daha sık rastlandı. Sonuç: Sekiz yüz doksan dört yeterli veriye sahip hastada yaptığımız çalışmada Behçet Hastalarında artmış renal hasar bulgusu saptayamadık.Türkiye' de genel popülasyonda yapılan böbrek hastalığı prevalans çalışmaları ile karşılaştırıldığında artmış renal hasar düşünmedik.
Özet (Çeviri)
Introduction: Behçet's disease (BD) is a systemic vasculitis characterized by relapsing and remitting symptoms. While renal involvement in BD has been reported in various studies, the prevalence and patterns of renal involvement remain controversial. This study aimed to determine the prevalence and early detection of renal involvement in patients diagnosed with BD according to the International Study Group for Behçet's Disease (ISGBD) criteria by evaluating glomerular filtration rate, proteinuria, hematuria, imaging, and histopathological findings. Method: Medical data was obtained from Avicenna, the hospital information system used in our hospital. A total of 894 patients meeting the ISGBD criteria were included in the study. Low estimated glomerular filtration rate and/or proteinuria, as well as pathologies detected in imaging and histopathological evaluations and hematuria, were assessed in these patients. Results: A total of 2240 BD patients were initially included in the study, and the final analysis was conducted on 894 patients (mean age: 49.45 ± 13.9 years; 54% male). Proteinuria and decreased glomerular filtration rate, considered as indicators of renal damage, were found in 5,5% and 3.6% of patients, respectively. Clinical involvement in the 894 BD patients included oral ulcers in 880 patients (98.4%), arthritis/arthralgia in 520 patients (58.2%), genital ulcers in 712 patients (79.6%), papulopustular lesions in 470 patients (52.6%), erythema nodosum in 398 patients (44.5%), uveitis in 326 patients (36.5%), and vascular involvement in 227 patients (25.4%). Pathergy test was positive in 233 of 825 patients (26.1%). Eight patients in our population were diagnosed with kidney disease, including two with secondary amyloidosis, and the others with IgA nephropathy, membranous glomerulonephritis, renal artery thrombosis, and chronic pyelonephritis. Two cases had unilateral atrophic kidney. In our study, renal damage findings were more frequently encountered in patients with vascular involvement. Conclusion: In our study of 894 patients with sufficient data, we did not find an increased rate of renal damage in BD patients. When compared with the prevalence studies of kidney disease in the general population of Turkey, we did not observe an increased rate of renal damage.