İdiyopatik granülomatöz mastit hastalarında Tip 1 onkoplastik cerrahinin yeri ve önemi
In idiopathic granulomatous mastitis patients the place and importance of Type 1 oncoplastic surgery
  1. Tez No: 895927
  2. Yazar: KYLİE KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. HAKAN YİĞİTBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Mastit, granülomatöz mastit, idiyopatik granülomatöz mastit
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamız Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Ocak 2016- Ocak 2019 tarihleri arasında İdiyopatik Granülomatöz Mastit(IGM) tanısı almış ve Tip 1 Onkoplastik Meme Cerrahisi uygulanmış hastaları en az 5 yıllık takipleri tamamlanmış hastaları retrospektif olarak inceleyerek bu hastaların demografik ve klinik özelliklerini ve uygulanan tedavilere cevaplarını araştırmak ve kliniğimiz deneyimine göre bu konuda literatüre destek sağlamaktır. Hastalar ve Yöntem: SBÜ Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniğinde Ocak 2016- Ocak 2019 tarihleri arasında en az 5 yıllık takipleri tamamlanmış olan histopatolojik olarak İGM tanısı almış ve bu sebeple Tip 1 Onkoplastik Meme Cerrahisi uygulanmış 59 hasta retrospektif olarak tarandı. Hastaların ameliyat öncesi klinik özellikleri ve 5 yıllık klinik takipleri belirlendi. Bulgular: Çalışma 59 hasta üzerinde yapıldı. %88,13'ünün doğum yapmış 3 ve 4.dekad kadınların sıklıkta olduğu saptandı. En sık şikâyet memede kitle olmasıydı. 15 hastanın (%25,42) farklı sürelerle bebeklerini emzirdiği, 37 hastanın doğum sonrası çeşitli sebeplerle ve 7 hastanın ise hiç çocuk sahibi olmadıkları için emzirmedikleri belirlenmiştir. Ultrasonografi bulgularına göre, 46 hastada (%77,96) apse veya koleksiyon, 52 hastada (%88,13) ödem ve deri kalınlaşması tespit edilmiştir. Ayrıca, 36 hastada (%61,01) fistül saptanmıştır. 7 hastada (%11,86) parankim çekintisi veya distorsiyon, 16 hastada (%27,11) düzensiz sınırlar, 1 hastada (%1,6) meme başı çekintisi, 11 hastada (%18,64) multisentrik lezyonlar ve 10 hastada (%16,94) her iki memede de lezyonlar görülmüştür. Ayrıca, 8 hastada oral kontraseptif kullanımı, 28 hastada sigara içme alışkanlığı, 4 hastada alkol kullanımı ve 1 hastada mastitli memede travma öyküsü bulunmaktaydı. Gebeliğinde mastit geçiren hastaların toplamı 12 idi. Hastaların ameliyat öncesi oral kortikosteroid kullanımı 5'inde mevcuttu. Hastaların 20'si acil koşullarda, 39'u elektif koşullarda ameliyata alınmış olup bu gruptaki 2 hasta öncesinde acil koşullarda definitif olmayan cerrahiye sahipti. Ameliyat sonrası dönemde hiçbir hastada seroma görülmezken 30 hastada (%50,84) yara yeri ayrışması ve kısmı sekonder iyileşme gözlendi. Hastaların 5 yıllık takipleri sürecinde 2 hastada (% 3,38) nüks gözlendi. vi Kozmetik değerlendirme açısından 8(%13,55) hastada simetri bozukluğu gözlendi. Geri kalan hastalarda simetri ve kozmetik sorun gözlenmedi. SF-36'nın güvenirlik çalışmasında Cronbach alfa katsayısı 0,851 bulundu. Alt ölçeklerden ağrı 0,842 bulunarak yüksek derecede güvenilir bir ölçek bulunurken diğer tüm alt ölçekler 0,60 ile 0,80 arasında bulunarak oldukça güvenilir bulundu. Sonuç: Hastalığın cerrahi tedavisinin, yetersiz apse drenajı veya uygunsuz müdahalelerin aksine, lezyonun sağlam kenarlarla tamamen çıkarılmasını sağlayarak Tip 1 Onkoplastik Cerrahinin nüks oranlarını azalttığı bulunmuştur. Bizim çalışmamızda da 5 yıllık hastaların hastalıksız sağ kalımları manyetik rezonans ile değerlendirildiğinde tam kür olduğu görülüp tekrar nüks etmediği ve uygun hastada cerrahi tedavinin uygulanabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: This study aims to retrospectively examine patients diagnosed with Idiopathic Granulomatous Mastitis (IGM) who underwent Type 1 Oncoplastic surgery between January 2016 and January 2019 at the General Surgery Clinic of Health Science University Bağcılar Training and Research Hospital and have completed at least 5 years of follow-up. By investigating the demographic and clinical characteristics of these patients and their responses to the treatments applied, it seeks to contribute to the literature based on our clinic's experience. Patients and Methods: A total of 59 patients who were histopathologically diagnosed with IGM and underwent Type 1 Oncoplastic Breast Surgery at the General Surgery Clinic of SBÜ Bağcılar Training and Research Hospital between January 2016 and January 2019, and who completed at least 5 years of follow-up, were retrospectively analyzed. The preoperative clinical features and 5-year clinical follow-ups of the patients were determined. Results: The study was conducted on 59 patients. It was found that 88.13% of them had given birth, and the majority were women in their 30s and 40s. The most common complaint was the presence of a mass in the breast. It was observed that 25.42% of the patients breastfed their babies for varying periods, 37 patients did not breastfeed due to various reasons after childbirth, and 7 patients did not breastfeed as they did not have children. Ultrasonographically, 77.96% of the patients had abscess or collection, and 88.13% had edema and skin thickening. Additionally, 61.01% of the patients had a fistula. Other findings included parenchymal retraction/distortion in 11.86%, irregular borders in 27.11%, nipple retraction in 1.6%, multicentric lesions in 18.64%, and bilateral involvement in 16.94% of the patients. Oral contraceptive use was present in 8 patients, smoking in 28 patients, alcohol use in 4 patients, and a history of trauma to the mastitic breast in 1 patient. A total of 12 patients had a history of mastitis during pregnancy. Preoperative oral prednisolone use was present in 5 patients. A total of 20 patients underwent surgery under emergency conditions, while 39 patients underwent elective surgery, with 2 patients in this group having had non-definitive surgery under emergency conditions viii previously. In the postoperative period, no patient developed seroma, while 30 patients (50.84%) experienced wound dehiscence and partial secondary healing. During the 5-year follow-up period, 2 patients (3.38%) had a recurrence. In terms of cosmetic evaluation, 8 patients (13.55%) experienced asymmetry. No asymmetry or cosmetic issues were observed in the remaining patients. In the reliability study of the SF-36, the Cronbach alpha coefficient was found to be 0.851. The pain subscale was found to be highly reliable with a coefficient of 0.842, while all other subscales were found to be quite reliable with coefficients between 0.60 and 0.80. Conclusion: It was found that surgical treatment reduces recurrence rates by ensuring the complete removal of the lesion with intact margins, contrary to insufficient abscess drainage or inappropriate interventions. In our study, it was observed that patients' disease-free survival over a 5-year period, as evaluated by magnetic resonance imaging, indicated complete cure and no recurrence, demonstrating that surgical treatment can be applied to suitable patients. KeyWords: Mastitis, granulomatous mastitis, idiopathic granulomatous mastitis