Mağaralardan izole edilen mikroorganizmaların antimikrobiyal aktivitelerinin değerlendirilmesi, doğal antimikrobiyal bileşiklerin karakterizasyonu ve saflaştırılması
Evaluation of antimicrobial activities of microorganisms isolated from caves, characterization and purification of natural antimicrobial compounds
  1. Tez No: 895942
  2. Yazar: FATMA SEÇİL ÇELİK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NERMİN SARIGÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Biotechnology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: aktinomiset, antimikrobiyal aktivite, doğal bileşikler, HPLC, LCQ-TOF MS, actinomycetes, antimicrobial activity, natural compunds, HPLC, LC-Q-TOF MS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu tez çalışmasında mağaralardan izole edilen mikroorganizmaların antimikrobiyal aktivitelerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Patojenlere karşı test edilen 170 Gram pozitif bakteri izolatından 41 izolat en az 1 test organizmasına karşı aktivite göstermiştir. 12 izolatın 2 test organizmasına, 9 izolatın ise 3 test organizmasına karşı etkili olduğu görülmüştür. Ekstrasellüler enzim testi sonuçlarına göre antimikrobiyal etkili izolatların %58' inin proteaz, %73'ünün katalaz, %39'unun amilaz, %7' sinin jelatinaz enzimi aktivitesi sergiledikleri görülmüştür. İzolatların %24'ünün ise EPS ürettikleri saptanmıştır. Birden fazla test mikroorganizmasına karşı etkili izolatlar arasından hem bakteriyel hem fungal izolatlara karşı aktivite gösteren 3 izolat filogenetik tanılama, kültür büyüme parametrelerinin optimizasyonu, antimikrobiyal bileşenlerin karakterizasyonu ve saflaştırılması çalışmaları için seçilmiştir. Dizi analizi ile yapılan tür tanılaması sonucunda izolatlar Arthrobacter sp. BP-2F-M, Rhodoccoccus erytropolis BP2G-M ve Streptomyces rubiginosohelvolus BP-K9D-M olarak tanımlanmıştır. Antimikrobiyal etkili maddenin karakterizasyonu HPLC analizi ve LC-Q-TOF MS analizi ile yapılmıştır. HPLC analizi ile izolatlardan elde edilen ekstraktların çeşitli fenolik asitler, organik asitler ve vitaminler açısından karakterizasyonu yapılmıştır. LCQ-TOF MS analizi sonuçlarına göre suşların streptomisin, kanamisin, oleandomisin, tetrasiklin kinolon türevleri, eritromisin, azitromisin, Arthrobacilin A, Rodostreptomisin A antibiyotikleri ürettikleri saptanmıştır. Antibiyotiklerin yanı sıra çeşitli sidereforlar, alkoloidler, peptidler gibi biyoteknolojik açıdan önemli bileşikler saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it was aimed to evaluate the antimicrobial activities of microorganisms isolated from caves. Of 170 Gram positive bacterial isolates tested against pathogens, 41 isolates showed activity against at least 1 test organism. It was observed that 12 isolates were effective against 2 test organisms, and 9 isolates were effective against 3 test organisms. Based on the results of extracellular enzyme tests, approximately 58% of isolates with antimicrobial activity exhibited protease activity, 73% showed catalase activity, 39% displayed amylase activity, and 7% had gelatinase enzyme activity. Additionally, 24% of the isolates were found to produce EPS. Three isolates showing activity against both bacterial and fungal isolates were selected for phylogenetic identification, optimization of culture growth parameters, characterization and purification of antimicrobial components. Through sequence analysis, the isolates were identified as Arthrobacter sp. BP-2F-M, Rhodoccoccus erytropolis BP-2G-M, and Streptomyces rubiginosohelvolus BP-K9D-M. Characterization of the antimicrobial effective substance was performed using HPLC analysis and LC-Q-TOF MS analysis. HPLC analysis characterized the extracts obtained from the isolates in terms of various phenolic acids, organic acids and vitamines. According to the results of LC-Q-TOF MS analysis, it was determined that the strains produced the antibiotics streptomycin, kanamycin, oleandomycin, tetracycline quinolone derivatives, erythromycin, azithromycin, Arthrobacilin A, Rhodostreptomycin A. In addition to antibiotics, biotechnologically important compounds such as various siderophores, alkaloids, peptides were detected.