The effect of stress factors on flight attitude: The regulatory role of demographic characteristics of the pilots
Stres faktörlerinin uçuş tutumuna etkisi: Pilotların demografik özelliklerinin düzenleyici rolü
- Tez No: 895941
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM YAŞAR UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stres, Havacılık, Uçuş Emniyeti, Stress, Aviation, Flight Safety
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Stres, tarihsel süreç içerisinde tanımlanması çok zor olan bir kavram olmuştur. Bireyin, fiziksel ve sosyal çevreden kaynaklı uyumsuz koşullar sebebiyle, bedensel ve psikolojik sınırların ötesinde harcadığı çaba ve çevreye uyum sağlama durumu olarak değerlendirilebilir. Havacılık sektörü gün geçtikçe hızla gelişim gösteren bir ulaşım aracıdır. Hava araçlarının yaşamış olduğu kaza kırım sebepleri incelendiğinde büyük oranda insan faktöründen kaynaklandığı görülmektedir. Bu çalışmada stres, stres faktörleri, iş stresi ve pilotlarda hangi durumların stres kaynağı olduğunu belirlemeye yönelik çalışmalar incelenmiştir. Ayrıca stres faktörlerinin uçuş emniyetini nasıl etkilediği ve uçuş ekibinin demografik özelliklerinin uçuş tutumu üzerinde düzenleyici bir rolü olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmada anket yoluyla veri toplanıp işlenmiştir. İnceleme sonucunda stres faktörleri ile uçuş tutumları arasında doğrudan negatif bir ilişki tespit edilmiştir. Bu olumsuz ilişkide demografik faktörlerin düzenleyici rol oynadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Stress has been a concept that is very difficult to define throughout history. It can be evaluated as the individual's efforts beyond physical and psychological limits due to incompatible conditions arising from the physical and social environment and the situation of adapting to the environment. The aviation industry is a means of transportation that is developing rapidly day by day. When the causes of accidents experienced by aircraft are examined, it is seen that they are largely caused by human factors. In this study, stress, stress factors, job stress and studies to determine which situations are sources of stress in pilots were investigated. Also how stress factors effecting flight safety and is there any regulatory role of demographic characteristics of flight crew on the flight atitude. In the research, data was collected through a survey and processed. As a result of the examination, a direct negative relationship was determined between stress factors and flight attitudes. It has been determined that demographic factors have a regulatory role in this negative relationship.