Mağaralardan izole edilen aktinomiset izolatlarının antimikrobiyal aktiviteleri üzerine çalışmalar
Studies on antimicrobial activity of actinomycetes that were isolated from caves
- Tez No: 178967
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA YAMAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Mikrobiyoloji, Biology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Actinomycetes, Antimicrobial Activity, TLC, Biyootograpy, MIC
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Ülkemizin çesitli illerinde bulunan 19 doğal mağaradan izole edilen toplam 290 aktinomiset izolatının çesitli mikroorganizmalara karsı antimikrobiyal aktiviteye sahip madde üretim potansiyelleri arastırılmıstır. Test mikroorganizması olarak; Gr pozitif ve Gr negatif bakteriler, maya ve küf susları kullanılarak ?Agar Piece? metodu ile antimikrobiyal aktivite belirlenmistir. Gram pozitif bakterilere karsı elde edilen antimikrobiyal aktivitenin, gram negatif bakteriler, mayalar ve küflere oranla daha fazla olduğu saptanmıstır. Test mikroorganizmalarına karsı yüksek aktivite gösteren 7 izolatın, 3 farklı klinik bakteriye karsı antimikrobiyal aktivitesi arastırılmıstır. Daha sonra aktinomiset izolatları numerik taksonomi metodlarıyla tanılanmıstır. Test mikroorganizmaları ve klinik bakteriler ile yapılan antimikrobiyal aktivite belirleme ve numerik taksonomi ile izolatların tanılanması, çalısmalarının sonuçları ısığında, M1492 kodlu Streptomyces izolatı sonraki asamalarda kullanılmak üzere seçilmistir. Soya unu kullanılarak hazırlanan üretim ortamında, kuru hücre ağırlığı, pH değisimi, glukoz miktarı, antimikrobiyal aktivite tespitleri yapılmıstır. Aktif madde üretiminin 3.gün basladığı ve 5.-6. günlerde en yüksek seviyeye ulastığı gözlenmistir. Streptomyces M1492 tarafından üretilen metabolitler uygun çözücüler ile ekstrakte edilerek ince tabaka kromatografisi ile ayrılmıs ve spotların biyoaktiviteleri biyootoğrafi yöntemiyle belirlenmistir. Aktif maddenin etkisi Minimum ?nhibitör Konsantrasyonu ve Minimum Bakterisidal Konsantrasyonu verileri ile değerlendirilmistir. Aktif maddenin sıcaklık toleransında uygulanan, 30 dk 60 ºC sıcaklığa karsı dirençli, 5 dk 100 ºC sıcaklığa karsı ise duyarlı olduğu belirlenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study we investigate potantial of production which has antimicrobial activity against the different microorganisms of Actinomycetes isolate that were isolated from 19 natural cave in different in Turkey. Antimicrobial activity were determined by using of piece agar method and bacteria, yeast, molds were used as test microorganisms. Antimicrobial activity that was against to gram positive bacteria was more than antimicrobial activity against to gram negative bacteria, yeast and mold. It was investigated of antimicrobial activity against to 3 different kind of multidrug resistant microorganisms of 7 isolat which has high activity against the test microorganisms. Actinomycetes isolat was evaluated by numeric taxonomy. In according to reasons of studying Streptomyces M1492 isolat was choosed for using on the other steps. Dry cell weight, change of pH, quantity of glukoz and antimicrobial activity was fixated in a production area which soy meal was used. ?t was observed that production of active matter was started at 3 th day and it reached the highest point at 5-6 th day. Metabolits which was produced by Streptomyces M1492 were exracted by suitable solvent and it was seperated by TLC and bioactivation of spot was determined by biyootograpy. Active production effectivation was valuated by MIC and MBC. It was determined that active production is resistant 30 min 60 0C and it is sensative to 5 min 100 0C.