Endometrium karsinomu nedeniyle opere edilen hastalarda preoperatif serum ca125 değerlerinin myometrial invazyon derinliği ve lenfovasküler invazyon varlığını öngörmedeki rolünü retrospektif olarak değerlendirilmesi
Evaluation of the role of preoperative serum ca125 levels in predicting myometrial invasion depth and presence of lymphovascular invasion in patients undergoing surgery for endometrial carcinoma: a retrospective study
  1. Tez No: 896107
  2. Yazar: MUSTAFA YİĞİT KARACA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER TARIK YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrial karsinom, serum CA125, myometrial invazyon, Endometrial carcinoma (EC), serum CA125, myometrial invasion (MI)
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışmada, endometrium karsinomu (EK) nedeniyle opere edilen hastalarda preoperatif serum CA125 değerinin myometrial invazyon derinliği ve lenfovasküler invazyon varlığını öngörmedeki rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu retrospektif çalışma, Ocak 2017-2023 tarihleri arasında hastanemizin kadın hastalıkları ve doğum kliniğinde ameliyat edilen 348 olguyu (336 Tip 1 EK ve 12 Tip 2 EK tanılı hasta) kapsamaktadır. Çalışmada, hastaların preoperatif serum CA125 düzeyininm myometrial invazyon derinliği ve lenfovasküler invazyon varlığı ile olan ilişkisi incelenmiştir. Tip 1 EK tipi için serum CA125 cut-off değeri >17 belirlendiğinde derin myometrial invazyon öngörüsü için duyarlılık %64,2, özgüllük %57,8 olarak belirlendi, bu değer istatiksel olarak anlamdı gözlendi. Benzer şekilde Tip 1 EK için lenfovasküler alan invazyon öngörüsü serum CA125 cut-off değeri >19 alındığında duyarlılık %53,6, özgüllük %60,1 ile istatiksel olarak anlamdı saptandı. Tip 2 EK'da derin myometrial invazyon öngörüsü için serum CA125 cut-off değeri >15 alındığında duyarlılık %87,5, özgüllük %50,0 olarak saptandı, buna rağmen Tip 2 EK'da serum CA125 değerinin derin myometrial invazyon ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi saptanmadı. Tip 2 EK için lenfovasküler alan invazyonu serum CA125 cut-off değeri >18,5 alındığında duyarlılık %50, özgüllük %50 olarak bulundu. Tip2 EK için serum CA125 değerinin lenfovasküler alan invazyonu ile istatistiksel olarak anlamlı ilişkisi saptanmadı. Sonuç olarak preoperatif ölçülen serum CA125 değerinin Tip1 EK'lı hastalarda myometrial invazyon derinliği ve lenfovasküler alan invazyon varlığını anlamlı olarak öngörebildiği düşünüldü. Buna karşın Tip2 EK'lı hastalarda öngörü değerinin istatistiksel olarak anlamlı seviyelere ulaşmadığı belirlendi. EK'lı hastalarda preoperatif serum CA125 değerinin prognostik faktörleri öngörmedeki etkinliğini araştırmak için daha geniş serileri içeren prospektif çalışmalara gereksinim duyulduğu düşünüldü.
Özet (Çeviri)
This study aimed to assess the predictive role of preoperative serum CA125 levels in determining the depth of myometrial invasion (MI) and the presence of lymphovascular invasion (LVI) in patients undergoing surgery for endometrial carcinoma (EC). A retrospective analysis was conducted on 348 cases treated at our hospital's obstetrics and gynecology clinic between January 2017-2023, including 336 cases of Type 1 EC and 12 cases of Type 2 EC. The study investigated the association between preoperative serum CA125 levels and both the depth of MI and the presence of LVI. Regarding Type 1 EC, a serum CA125 cutoff of >17 demonstrated a sensitivity of %64.2 and specificity of %57.8 in predicting deep MI, showing a statistically significant relationship. Similarly, for LVI prediction in Type 1 EC, a cutoff of >19 had a sensitivity of %53.6 and specificity of %60.1, also significant. For Type 2 EC, a serum CA125 cutoff value of >15 showed a sensitivity of %87.5 and a specificity of %50.0 in predicting MI. However, it was determined that there is no statistically significant relationship between serum CA125 levels and MI in Type 2 EC. Similarly, a serum CA125 cutoff value of>18.5 for Type 2 EC showed a sensitivity of %50 and a specificity of %50 in predicting LVI. It was found that there is no statistically significant relationship between serum CA125 levels and LVI in Type 2 EC. As a result, it was thought that the preoperatively measured serum CA125 value could significantly predict the depth of MI and the presence of LVI in patients with Type 1 EC. In conclusion, preoperative serum CA125 levels significantly predict the depth of MI and the presence of LVI in Type 1 EC patients and could be useful preoperatively for this aim. However predictif values for type 2 EC did not reach statistically significant level. These findings succeed that further prospective studies with larger number of patients are needed to determine the exact value of preoperative level of CA125 for predicting the postoperative prognostic paramaters.