Koklear implant kullanan çocuklarda mobil işitsel eğitimin işitsel algı ve dil becerileri üzerine etkisi
The effect of mobil auditory training on auditory perception and language skills in children with cochlear implants
  1. Tez No: 896322
  2. Yazar: GÖKNUR BERBER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERVE MERAL ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: koklear implant, mobil işitsel eğitim, işitsel algı, dil gelişimi, cochlear implant, mobile auditory training, auditory perception, language development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
İşitme kaybı tanısı almış çocukların yaşıtları ile benzer gelişim düzeyinde olabilmesi için uygun tedavi ve amplifikasyon seçeneğinin erken dönemde sağlanması gerekmektedir. Amplifikasyon, işitsel algıyı geliştirmek için tek başına yeterli olmayıp, işitsel rehabilitasyon çocukların işitsel algı, dil ve konuşma gelişiminde önem arz etmektedir. Teknolojinin ilerlemesi ile, geleneksel işitsel rehabilitasyon sürecine ek olarak bilgisayar tabanlı / mobil tabanlı uygulamalar geliştirilmiştir. Bu çalışmanın amacı geleneksel işitsel eğitime ek olarak uygulanan mobil-işitsel eğitimin, işitsel algı ve dil becerileri üzerine etkisini değerlendirmektir. Çalışmaya, 30- 60 ay arası, bilateral koklear implant kullanıcısı 12 çocuk çalışma grubu ve 12 çocuk kontrol grubu olmak üzere 24 çocuk dahil edilmiştir. Çalışma grubuna; 12 seans boyunca, Seslerin Dünyası isimli mobil-işitsel eğitim uygulanmıştır. Mobil işitsel eğitime başlamadan önce ve 12 seans bittikten sonra, katılımcıların işitsel algı becerileri Çocuklar İçin İşitsel Algı Testi kullanılarak ve dil gelişim değerlendirmeleri Türkçe Erken Dil Gelişim Testi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Ön test ve son test sonuçları karşılaştırıldığında; çalışma ve kontrol grubundaki çocukların son test sonuçlarının ilk test sonuçlarına göre daha yüksek olduğu görülmüştür (p0,05). Koklear implant kullanan çocuklarda mobil-işitsel eğitimin, işitsel algı ve alıcı dil becerilerinin gelişimine etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Seslerin Dünyası uygulamasının, koklear implantlı çocukların geleneksel işitsel rehabilitasyon sürecini desteklemek üzere kullanılabilir olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The peers of children diagnosed with hearing loss have the same development treatment and amplification so that it can be at the level of the option should be provided at an early stage . Amplification alone is not enough to improve auditory perception, and auditory rehabilitation is important to improve auditory perception, language and speech. With the advancement of technology, computer/mobile-based applications were developed in addition to the traditional auditory rehabilitation process. The aim of this study is to evaluate the effects of mobile-auditory training given in addition to traditional auditory training on auditory perception and language skills. The total of 24 children with bilateral cochlear implants between the ages of 30 and 60 months were included in the study, 12 in the study group and 12 in the control group. The mobile-auditory training called World of Sounds was applied to the study group for 12 sessions. Before starting mobile auditory training and after 12 sessions, auditory perception skills of the participants were assessed using Auditory Perception Test for Children and language development was assessed using the Test of Early Language Development-Third Edition: Turkish. When the pre-test and final test results were compared, it was seen that the final test results of the children in the study and control groups were higher than the first test results (p 0.05).It was concluded that mobile-auditory training has an effect on the development of auditory perception and receptive language skills in children using cochlear implants. The mobile auditory application called as World of Sounds is thought to be practical to support the traditional auditory rehabilitation process of children with cochlear implants.