Yükseköğretimde akademik liderlik, örgütsel adalet, örgütsel etik iklim arasındaki ilişkinin incelenmesi.
The analysing for the relationship of academic leadership, organizational justice, organizational etchical climate in higher education
  1. Tez No: 896452
  2. Yazar: TANSU UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA KIRANLI GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademisyen, Akademik liderlik, Örgütsel adalet, Örgütsel etik iklim, Nicel araştırma, Academician, Leadership, Academic leadership, Organizational justice, Organizational ethical climate, Quantitative research
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yükseköğretimin Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Bu araştırmanın amacı, İç Anadolu 'da yer alan bir devlet üniversitesi bünyesindeki öğretim üyelerinin görüşlerine göre akademik liderlik, örgütsel adalet ve örgütsel etik iklimi arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktadır. Bu çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama ve nedensel desen kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 2022-2023 yılında İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan bir devlet üniversitesinde belirlenen fakültelerde görev yapan 1280 akademisyen, örneklemini ise belirlenen fakültelerde küme örneklemi yoluyla seçilen 704 akademisyenden oluşmaktadır. Bu araştırmanın veri seti Akademik Liderlik ölçeği, Örgütsel Adalet ölçeği ve Örgütsel Etik İklim ölçeklerinin kullanılmasıyla toplanmıştır. Veriler SPSS 27.0 istatistik programının kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda akademisyenlerin yüksek düzeyde akademik liderlik, orta düzeyde örgütsel adalet ve etik iklim algısına sahip oldukları belirlenmiştir. Araştırmada akademik liderlik, örgütsel adalet ve etik iklim algılarını belirleyen tüm boyutların birbirleri ile pozitif yönde ilişkilerinin olduğu görülmüştür. Akademik liderliğin etik iklimi pozitif yönde etkileyerek % 55. 5' ini açıkladığı, örgütsel adalet algısını ise yine pozitif etkileyerek %33. 9 düzeyinde açıkladığı belirlenmiştir. Bu araştırma, akademik liderliğin örgütsel etik ve örgütsel adalet açısından belirleyici bir faktör olduğunu göstermiş, akademik liderliğin örgütsel etik iklimi ve örgütsel adalet üzerine etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Profesyonel gelişimin, yükseköğretim kültürünün ve yükseköğretim yönetiminin bu dinamiklerdeki rolleri üzerinde odaklanarak, kurumlar örgütsel etik ve adaleti güçlendirmek için stratejiler geliştirebilirler. Bu sonuçlar, akademik liderlerin ve yükseköğretim yöneticilerinin kurumsal etik değerleri güçlendirmek için odaklanmaları gereken alanları belirlemelerine yardımcı olabilir.
Özet (Çeviri)
The objective of this investigation is to reveal the relation among academic leadership, organizational justice, organizationalethical climate in higher education according to the opinions of the academicians.The relational survey model, a quantitative research approach, was used to conduct this study. The Academic Leadership scale, the Organizational Justice scale, and the Organizational E thical Climate scale were administered to 704 academicians working at a state university located in Central Anatolia. SPSS 27.0 was utilized to analyze the data. Descriptive statistics, correlation, and multiple regression analyzes were used. It indicated that academicians have a high level of academic leadership, moderate level of organizational justice and ethical climate perception. The study is structured using a survey model within the framework of a quantitative research methodology. It indicated that academicians have a high level of academic leadership, moderate level of organizational justice and ethical climate perception.The research findings showed that all dimensions determining perceptions of academic leadership, organizational justice, and ethical climate are positively interrelated. It was stated that academic leadership positively affects the ethical climate, explaining 55.5% of it, and similarly, positively affects the perception of organizational justice, explaining 33.9% of it.This research has demonstrated that academic leadership is a determining factor in terms of organizational ethics and organizational justice. It has revealed that academic leadership has an impact on the organizational ethical climate and organizational justice. By focusing on the roles of professional development, higher education culture, and higher education management in these dynamics, institutions can develop strategies to strengthen organizational ethics and justice.These findings can help academic leaders and higher education administrators identify areas to focus on to reinforce institutional ethical va lues.