A ban or regulate: An assessment of lethal autonomous weapon systems (Laws)
Yasaklamak mı ya da düzenlemek mi: Öldürücü otonom silah sistemleri konusunda bir değerlendirme
- Tez No: 896578
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Öldürücü Otonom Silah Sistemleri, Uluslararası İnsancıl Hukuk, Yapay Zekâ, Artificial Intelligence, International Humanitarian Law, Lethal Autonomous Weapon Systems
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Araştırmalar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Çalışmaları Anabilim Dalı
- Bilim Dalı: Güvenlik Çalışmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZET Barut ve nükleer silahların kullanılmasından sonra savaştaki üçüncü devrim muhtemelen Öldürücü Otonom Silah Sistemlerinin geliştirilmesi olacaktır. Yapay Zekâ alanındaki teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak, silahlı çatışmalarda kullanılmak üzere bu silah sistemlerine olan talep artmaktadır. Trumbull, geleceğin savaşlarında zaferin, tarafların silahlı kuvvetlerinin gücü ve kabiliyetinden ziyade algoritma kalitesine bağlı olduğunu ifade etmektedir. Bazı ülkeler bu silahlara büyük yatırımlar yapmaktadırlar. Bununla birlikte, bu silah sistemlerinin geliştirilmesi ve kullanımı etik, hukuki ve sosyal etki bağlamında lehte ve aleyhte tartışmalara yol açmakta bunun da ötesinde yasaklanması çağrısında bulunulmaktadır. Aslında, Öldürücü Otonom Silah Sistemleri'nin kullanımı ve savaş yöntemleri üzerindeki sınırlamalar hem özel hem de genel çerçevede Uluslararası İnsancıl Hukuk kapsamındadır. Bu tez, Otonom Silahların yasaklanmasını isteyenler olsa da, sözkonusu silahların düzenlenmesinin güvenlik ve etik kaygılar arasında denge sağlayan daha pragmatik bir yaklaşım olacağını savunmaktadır.Tez ayrıca çeşitli forumlarda devam etmekte olan çalışmalara, siyasi müzakerelere ve ayrıca otonom silahların küresel güvenlik ve istikrara etkileri konusundaki görüşmelere katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The third revolution in warfare after the use of gunpowder and nuclear weapons would likely be the development of Lethal Autonomous Weapon Systems. As a result of technological advancements in the area of Artificial Intelligence, there is an increased demand for those weapon systems for use in armed conflict. As Trumbull said“In future wars, victory may depend on ”the quality of each side's algorithm“ rather than on the skill or bravery of a State's armed forces”. Some states invest heavily to improve those weapons. However, the development and deployment of Autonomous Weapon Systems have sparked intense debates regarding their ethical, legal, and societal issues along with arguments for and against using weapons and have even been called for to be banned. Limitations on the use of Lethal Autonomous Weapon Systems as weapons means, and combat methods are covered by International Humanitarian Law both specifically and generally. Further regulations are negotiated at the related forums to pave the way to use those intelligent weapons complying with the existing and potential future regulations. While some advocate for a blanket ban on autonomous weapons, this thesis argues that regulating these weapons is more pragmatic approach that balances security concerns with ethical considerations. This paper also contributes to ongoing discussions and policy deliberations surrounding autonomous weapons and their impact on global security and stability.