Lamina terminalis'in mikrocerrahi anatomisi: Subfrontal anterior interhemisferik ve transylvian subfrontal yaklaşımlar kullanılarak uygulanan fenestrasyonunun üçüncü ventrikül içinde karşılaştırılması
Microsurgical anatomy of lamina terminalis: Comparison of fenestration using subfrontal anterior interhemispheric and transylvian subfrontal approaches in the third ventricule
  1. Tez No: 896579
  2. Yazar: KARDELEN AKINCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECMETTİN TANRIÖVER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Nöroşirürji, Anatomy, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Anterior kommünikan arter, anterior subfrontal interhemisferik yaklaşım, kiyazma, lamina terminalis, mikrocerrahi anatomi, üçüncü ventrikül, transylvian yaklaşım, Anterior communicating artery, anterior subfrontal interhemispheric approach, chiasm, lamina terminalis, microsurgical anatomy, third ventricle, transylvian approach
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Üçüncü ventrikül lezyonlarına ulaşım için fonksiyonel bölge geçilmeden ve nöral yapılara en az hasar vererek ulaşımı sağlayan cerrahi yollardan biri lamina terminalistir (LT). Literatürde LT fenestrasyonu ile üçüncü ventrikül içi cerrahi görüş alanını maksimize edecek yaklaşım henüz ortaya konmamış olmasına rağmen, bölgeye en direkt mikrocerrahi ulaşım subfrontal anterior interhemisferik (SFAIH) ve transylvian subfrontal yaklaşımlar ile elde edilmektedir. Amacımız LT sisternasının üç boyutlu mikrocerrahi anatomisini inceleyerek, LT fenestrasyonu ile üçüncü ventrikül patolojilerine en uygun mikrocerrahi yaklaşımın gösterilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada silikon enjekte edilmiş kadavralarda LT fenestrasyonu için önceden belirlenen cerrahi yaklaşımlar değerlendirildi. Cerrahilerin farklı aşamalarında karşılaşılan yapılar adım adım belirlendi ve üç boyutlu olarak belgelendi. Üçüncü ventrikül için elde edilen koridorlar karşılaştırılmalı olarak değerlendirildi. Bulgular: Üçüncü ventriküle ulaşım için trans-LT yaklaşımları transslyvian ve subfrontal anterior interhemisferik cerrahi yollar karşılaştırılarak incelendi. Çalışmamızda SFAIH yaklaşım LT fenestrasyonu ile üçüncü ventriküle daha iyi bir cerrahi görüş alanı/açısı sağlamaktaydı. Benzer şekilde, subfrontal anterior interhemisferik yaklaşım daha az ekartasyon ile maksimum LT fenestrasyonuna imkân sağladı. Sonuç: SFAIH yol ile LT sisternasına orta hattan bakış açısı ile fenestrasyon için daha geniş cerrahi görüş elde edilebilir. LT fenestrasyonu ile üçüncü ventriküle cerrahi ulaşım – transslyvian yol ile karşılaştırıldığında – subfrontal anterior interhemiferik yol ile daha az beyin ekartasyonu gerektirir.
Özet (Çeviri)
Aim: Lamina terminalis (LT) provides a safe surgical pass to access lesions in the third ventricle while minimizing damage to neural structures and avoiding disruption of functional areas of the region. Although the literature has not yet established an approach that maximizes surgical visibility within the third ventricle through LT fenestration, the most direct microsurgical access to the region is achieved via subfrontal anterior interhemispheric (SFAIH) and transylvian subfrontal routes. Our aim is to demonstrate the most appropriate microsurgical approach to third ventricular pathologies by comparing these approaches and examining the three-dimensional microsurgical anatomy of the LT cistern. Materials and Methods: In this study, silicone-injected cadavers were used to evaluate surgical approaches for LT fenestration. Three-dimensional documentation of the anatomical structures seen at different surgical stages was performed in a methodical manner. The efficacy of the surgical corridors leading to the third ventricle was compared. Results: Trans-LT approaches were investigated by comparing transsylvian and SFAIH approaches for third ventricle access. In our study, the SFAIH approach provided a better surgical view/angle of the third ventricle with LT fenestration. Similarly, the SFAIH allowed maximal LT fenestration with less retraction. Conclusion: A wider surgical field for LT fenestration can be achieved with a midline perspective of the LT cistern via the SFAIH approach. In addition, the SFAIH allows better access to the third ventricle with less brain retraction compared to the transylvian approach.