Primer membranöz nefropati tanılı hastalarda sistemik immun inflamasyon indeksi ve pan-immun inflamasyon değeri proteinüri remisyonunu öngörebilir mi?
Can the systemic immune-inflammation index and pan-immune inflammation value predict proteinuria remission in patients with primary membranous nephropathy?
  1. Tez No: 896673
  2. Yazar: ÖZNUR TOPLU ÖZGAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Primer membranöz nefropati, sistemik immun inflamasyon indeksi, pan-immun inflamasyon değeri, Primary membranous nephropathy, systemic immune-inflammation index, pan-immune inflammation value
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Primer membranöz nefropati (PMN) tanılı ve kötü prognoz riski taşıyan hastaların erken teşhisi ve yönetimi ilerleyici kronik böbrek hasarı (KBH) riskini azaltabilir. Sistemik inflamasyonun yeni belirteçleri olan sistemik immun inflamasyon indeksi (Sİİ) ve pan-immun inflamasyon değeri (PİİD), çeşitli hastalıklarda incelenmiştir ancak PMN için sınırlı çalışma mevcuttur. Bu çalışma ile Sİİ ve PİİD'in PMN'de proteinüri remisyonunu öngörmedeki rolünün değerlendirmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada Şubat 2010-Nisan 2023 tarihleri arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nefroloji Kliniğinde renal biyopsi ile PMN tanısı alan 82 hasta retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri ile hematolojik ve biyokimyasal parametreleri hastane dosyaları ve dijital kayıtlarından kaydedildi. Son vizitteki kreatinin, glomerüler filtrasyon hızı (eGFR), serum albümin ve proteinüri düzeylerine göre remisyona giren (proteinüri miktarının 0.05). Remisyonu öngörmede ROC eğrisi çizildiğinde, NLO ve Sİİ için kesme değeri sırasıyla 2.14 ve 406.9 (AUC=0.726, duyarlılık=%42.6, özgüllük=%96.4, p=0.001 ve AUC=0.688, duyarlılık=%70.4 özgüllük=%71.4, p=0.005) saptandı. Lojistik regresyon analizinde, NLO seviyesi yüksek olan hastalarda non-remisyon riskinin 4.5 kat arttığı belirlendi. Sonuç: Çalışmamız, hemogram bazlı inflamatuar parametreler arasında hem Sİİ hem de NLO düzeylerinin PMN'de hastalık remisyonunu öngörmede potansiyel biyobelirteçler olabileceğini göstermiştir. Ancak PİİD ve remisyon arasındaki ilişkinin saptanması için daha geniş hasta gruplarında ve prospektif olarak tasarlanacak kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Aim: Early diagnosis and management of patients with primary membranous nephropathy (PMN) who are at risk for poor prognosis may reduce the risk of progressive chronic kidney disease (CKD). The systemic immune-inflammation index (SII) and pan-immune-inflammation value (PIIV), which are emerging markers of systemic inflammation, have been studied in various diseases but there is limited research on their role in PMN. This study aims to evaluate the role of SII and PIIV in predicting proteinuria remission in PMN. Materials and Methods: In the study, 82 patients diagnosed with PMN via renal biopsy at the Nephrology Clinic of Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital, between February 2010 and April 2023, were retrospectively analyzed. The demographic characteristics, hematological and biochemical parameters of the patients were recorded from hospital files and digital records. Based on creatinine, estimated glomerular filtration rate (eGFR), serum albumin, and proteinuria levels at the last visit, the patients were divided into two groups: those achieving remission (defined as proteinuria 0.05). When a ROC curve was generated to predict remission, the cutoff values for NLR and SII were determined to be 2.14 and 406.9, respectively (AUC=0.726, sensitivity=42.6%, specificity=96.4%, p=0.001 for NLR; AUC=0.688, sensitivity=70.4%, specificity=71.4%, p=0.005 for SII). Logistic regression analysis revealed that patients with elevated NLR levels had a 4.5-fold increased risk of non-remission. Conclusion: Our study demonstrated that both SII and NLR levels among hemogram-based inflammatory parameters may serve as potential biomarkers for predicting disease remission in PMN. However, comprehensive studies with larger patient cohorts and prospective designs are needed to establish the relationship between PIIV and remission.