Öğrenme odaklı simülasyon sistemlerinde kullanılan yapay zekâ (YZ) teknolojilerinin görsel tasarım açısından incelenmesi
An examination of artificial intelligence technologies used in learning-oriented simulation systems in terms of visual design
  1. Tez No: 896908
  2. Yazar: ZEYNEP ÖZKARA UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. BEGÜM AYLİN ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Radyo-Televizyon, Journalism, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Yapay Zekâ, Görsel Tasarım, Simülasyon Sistemleri, Eğitim Teknolojileri, Kullanıcı Deneyimi, Artificial Intelligence, Visual Design, Simulation Systems, Educational Technologies, User Experience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu tez, görsel tasarımın öğrenme odaklı simülasyon sistemlerinde yapay zekâ (YZ) teknolojileriyle nasıl entegre edildiğini ve bu entegrasyonun eğitim süreçlerine etkilerini incelemektedir. Görsel tasarım, tarih boyunca birçok disiplinde önemli bir rol oynamış olup, özellikle eğitim materyallerinde bilginin etkili bir şekilde iletilmesi için kritik öneme sahiptir. YZ destekli simülasyon sistemleri, kullanıcıların bireysel ihtiyaçlarına göre uyarlanabilen ve anlık geri bildirim sağlayan dinamik ve etkileşimli ortamlar sunar. Bu kapsamda bu çalışmada, YZ teknolojilerinin görsel tasarım ilkelerine göre nasıl optimize edilebileceği ve bu iyileştirmelerin öğrenme performansını nasıl artırabileceği araştırılmıştır. Çalışma kapsamında detaylı bir literatür taraması yapılmış ardından ise gerçekleştirilen odak grup çalışmasından elde edilen bulgular sonucunda, görsel tasarımın kullanıcı deneyimini ve öğrenme verimliliğini artırmada önemli bir faktör olduğu ortaya çıkarılmıştır. YZ'nin eğitimdeki rolü, öğrencilere karmaşık süreçleri güvenli bir ortamda deneyimleme ve teorik bilgilerini pratikte uygulama fırsatı sunarak, öğrenme sürecini daha etkili ve verimli hale getirmektedir. Bu çalışmanın alanyazına önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how visual design is integrated into learning-focused simulation systems with artificial intelligence (AI) technologies and the impact of this integration on educational processes. Visual design has played a significant role in many disciplines throughout history and is particularly crucial for the effective communication of information in educational materials. AI-supported simulation systems offer dynamic and interactive environments that can be tailored to the individual needs of users and provide instant feedback. In this context, this study explores how AI technologies can be optimized according to visual design principles and how these improvements can enhance learning performance. A detailed literature review was conducted, followed by findings from a focus group study, which revealed that visual design is a key factor in enhancing user experience and learning efficiency. AI's role in education makes the learning process more effective and efficient by providing students with the opportunity to experience complex processes in a safe environment and apply their theoretical knowledge in practice. This study is expected to make significant contributions to the literature.