Explorations in supply and demand function equilibria
Arz ve talep fonksiyonu dengelerine ilişkin incelemeler
- Tez No: 89702
- Danışmanlar: PROF. SEMİH KORAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Talep Fonksiyonu Dengeleri, Arz Fonksiyonu Dengeleri, Çift İhale, Oligopol, Oligopson iv MlfeâOTkSroM MEffiKt, Demand Function Equlibria, Supply Function Equilibria, Double Auction, Oligopoly, Oligopsony m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET ARZ VE TALEP FONKSİYONU DENGELERİNE İLİŞKİN İNCELEMELER Harun Bulut iktisat Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Semih Koray Mart 1999 Bu çalışmada oligopolistik-oligopsonistik piyasaları, hem alıcıların hem de satıcıların teklif verdiği“çift ihale”çerçevesinde düşünüyoruz. Bu yüzden (gerçek olması gerekmeyen) talep ve arz fonksiyonu bildirimlerinin sırasıyla tüketiciler ve üreticiler açından“bağlayıcı taahhütler”olmaktan çok stratejik değişkenler olarak alındığı bazı oyunlar tanımlıyoruz. Firmaların marginal maliyetlerinin pozitif veya sıfır olması, piyasanın her iki tarafındaki aktör sayısı, tüketicilerin birlik olarak hareket edip etmemeleri ve hamlelerin za manlama yapısı değişik oyunlara yol açmaktadır. Bütün bu oyunların simetrik dengelerinin varlığı ve pek çoğunun da tekliği gösterilmiştir. Ayrıca bu oyun ların denge sonuçları, hem kendi aralarında hem de çıplak Cournot denge sonucuyla, yol açtıkları piyasa fiyatı, toplam üretilen miktar, kişisel tüketici artığı, firma basma kar ve toplam sosyal refah temel alınarak karşılaştırılmıştır. Firmaların yanı sıra tüketicilerin de stratejik davranmalarına izin vermek, doğal olarak tüketicileri daha iyi bir duruma getirirken firmaların getirilerini azaltmaktadır. Öte yandan bunun toplam sosyal refaha olan etkisi duruma bağlı olarak değişmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXPLORATIONS IN SUPPLY AND DEMAND FUNCTION EQUILIBRIA Harun Bulut Department of Economics Supervisor: Prof. Semih Koray March 1999 In this study, we regard the oligopolistic-oligopsonistic markets within the framework of a“double auction”in which both buyers and sellers make bids. To this end, we introduce games where declarations of supply and de mand functions (which need not be true) are treated as strategic variables of producers and consumers, respectively, rather than just as“binding commit ments”on the part of these parties. Whether firms produce with positive or zero marginal cost, the number of agents on each side of the market, whether consumers act as a union or not and time structure of the moves lead to different games. Existence of symmetric equilibria of each of these games is established. Most of them are shown to be unique. The equilibrium out comes of these games are compared with the naked Cournot outcome as well as among themselves regarding the market price, total quantity produced, individual consumer's surplus, individual firm's profit and social welfare they lead to. To allow the consumers to behave strategically along with the pro ducers, naturally makes the former better off and the latter worse off, while the net effect of this on total social welfare turns out to be case-contingent.