Örgütlerde psikolojik sermayenin ölçümü üzerine bir ölçek geliştirme çalışması
A scale development study on measurement of psychological capital in organizations
  1. Tez No: 897027
  2. Yazar: HAVVA YILUZAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA NURAY ATSAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikoloji, Psikolojik Sermaye, Ölçek Geliştirme, Psikolojik Sermaye Ölçeği, Positive Psychology, Psychological Capital, Scale Development, Psychological Capital Scale
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Günümüzde zorlu koşulların, olayların, durumların ve belirsizliklerin hakim olduğu iş ortamlarında çalışanların ayakta kalabilmesi, kendilerine olan inançlarını koruyabilmesi, geleceğe umut ve gerçekçi bir pozitif bakış ile bakabilmesi için psikolojik sermaye olgusu önem taşımaktadır. Literatürde psikolojik sermaye ile ilgili yapılan araştırmalar, psikolojik sermayenin çoğunlukla bireysel ve örgütsel sonuçlar ile ilişkisine odaklanmıştır. Ayrıca, günümüze kadar yapılan çalışmaların çoğu, Anglo-Sakson ölçüm araçlarını kullanarak ve Batılı ülkelerin bağlamlarından yola çıkarak yerel bağlamın keşfine oldukça az ilgi göstermiştir. Bu nedenle, bu tez çalışmasının itici gücünü, psikolojik sermaye yapısının anlamı ve boyutları üzerine bağlama özgü bir çalışmanın literatüre katkı sağlayabileceği fikri oluşturmuştur. Tez çalışmasının amacı, çalışanların psikolojik sermayelerini oluşturan boyutları ortaya çıkarmak ve Türkiye bağlamına özgü bir örgütsel psikolojik sermaye ölçeği geliştirebilmektir. Bu çalışma, karma yöntemler araştırma tasarımı benimsenerek yürütülmüştür. Çalışmanın amacı gereği keşfedici sıralı karma desen tercih edilerek sırasıyla nitel ve nicel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Araştırmalar, doğasının sosyal etkileşime dayandığı ve dolayısıyla çalışanların psikolojik sermayelerini oluşturan olgular ile ilgili duygusal deneyimlerini paylaşabildiği iş ortamlarına sahip olan hizmet sektöründe (sağlık, eğitim, bankacılık, perakende, turizm vb.) yürütülmüştür. Bulgular çerçevesinde, çalışanların psikolojik sermaye boyutlarını içeren geçerli ve güvenilir bir Örgütlerde Psikolojik Sermaye Ölçeği geliştirilmiştir. Araştırmanın sonuçları ilgili literatürdeki bilimsel çalışmalar dikkate alınarak yorumlanıp değerlendirilmiş ve gelecek araştırmalarda sorunsal olabilecek meselelere dair önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A SCALE DEVELOPMENT STUDY ON THE MEASUREMENT OF PSYCHOLOGICAL CAPITAL IN ORGANIZATION In today's workplace where challenging conditions, events, situations and uncertainties prevail, the phenomenon of psychological capital is crucial for employees to persevere, to maintain their belief in themselves, and to view the future with hope and a realistic positive outlook. Research on psychological capital in the relevant literature has mostly tended to focus on the relationship between psychological capital and individual and organizational outcomes. In addition, most of the previous studies have focused on Anglo-Saxon measurement instruments and contexts, displaying limited interest in exploring the local context. Accordingly, the argument that a context-specific study on the meaning and dimensions of the psychological capital construct can contribute to the academic literature has been the beginning ground of this thesis study. The purpose of this thesis is to reveal the dimensions of employees' psychological capital and to develop an organizational psychological capital scale that is specific to the Turkish context. This study was carried out by using a mixed methods research design. According to the purpose of the study, exploratory sequential mixed design was utilized and qualitative and quantitative research methods were used respectively. This study was carried out in the service sector (health, education, banking, retail, tourism, etc.), which is based on social interaction and therefore has workplace environments where employees can share their emotional experiences related to the phenomena that create their psychological capital. As a result of the study, a valid and reliable Psychological Capital in Organizations Scale, which includes the psychological capital dimensions of employees, was developed. The results of the research were interpreted and evaluated considering the scientific studies in the related literature. In addition, recommendations were given for future research.