Environmental preferences for leisure in shopping malls
Alışveriş merkezlerinde boş vakit değerlendirmesi için mekansal tercihler
- Tez No: 89705
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZAN ERKİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Boş vakit aktiviteleri, alışveriş merkezi, mekansal tercihler. İV, Leisure, shopping mall, environmental preferences. Ill
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
ÖZET ALIŞVERİŞ MERKEZLERİNDE BOŞ VAKİT DEĞERLENDİRMESİ İÇİN MEKANSAL TERCİHLER Ece Çalgüner İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Yüksek Lisans Danışman: Yrd. Doç. Dr. Feyzan Erkip Haziran, 1999 Bu çalışmada, boş vakitlerin değerlendirilmesi kavramı çağdaş anlamlan, zaman içerisindeki ticari dönüşümü ve kamusal yaşamdaki yeri tartışılarak incelenmiş; günümüzde kamusal yaşamın merkezi olan nostaljik sokak kavramını temsil eden alışveriş merkezleri de, boş vakit aktiviteleri ve ticareti birleştiren kamu mekanları olarak ele alınmıştır. Boş vakit aktivitelerinin alışveriş merkezi içindeki destekleyici rolü incelenirken, alışveriş merkezi ortamı da boş vakitlerin değerlendirilmesini destekleyen bir faktör olarak analiz edilmiştir. Boş vakit aktivitelerinin estetik deneyimi, mekan duyarlılığı, ve mekansal tercihleri etkilediği varsayımıyla, mekansal tercihler kavramı araştırılmış, alışveriş merkezlerinin boş vakitlerin değerlendirilmesi için seçimi kullanıcıların mekansal tercihlerine bağlı olarak incelenmiştir. Buna bağlı olarak, boş vakit aktivitelerinin alışveriş merkezlerindeki önemini, mekansal tercihlerin alışveriş merkezlerinin boş vakit değerlendirilmesi için seçimine etkisini, ve iç mimarlık eğitiminin estetik deneyim ve mekansal tercihler üzerine etkisini inceleyen bir çalışma yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ENVIRONMENTAL PREFERENCES FOR LEISURE IN SHOPPING MALLS Ece Çalgüner M.F.A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Assist. Prof. Dr. Feyzan Erkip June, 1999 In this study, the concept of leisure is studied examining its commercialization through history, discussing its contemporary meanings and place in public life. Shopping mall is presented as a synthesis of leisure and commerce, representing the nostalgic street - as the center of public life. While exploring the supportive role of leisure in the shopping mall, mall environment is analyzed as one of the important factors that support leisure in shopping malls. With the assumption that leisure activities can influence aesthetic experience, concern towards environment, and hence environmental preferences, the concept of environmental preferences is discussed and the choice of shopping mall as a leisure site is examined with respect to environmental preferences of the users. In this context, a field research has been carried out to examine the significance of leisure in the shopping mall, the influence of environmental preferences on the choice of a shopping mall as a leisure site, and to analyze the affect of interior architecture education on aesthetic experience and preferences in a mall environmental.