The Supportive role of recreation in public spaces with changing colors forms and sizes
Kamusal mekanlarda rekreasyon değişen renk, form ve büyüklüklerle desteklenmesi
- Tez No: 89708
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. WİLSİNG MARKUS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Renk, form, büyüklük, rekreasyon, kamusal mekanlar IV, Color, form, size, recreation, public space Ul
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET KAMUSAL MEKANLARDA REKREASYONUN DEĞİŞEN RENK, FORM VE BÜYÜKLÜKLERLERLE DESTEKLENMESİ Gözen Güner İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Yüksek Lisans Tez Yöneticisi:.Yrd. Doç. Dr. Markus Wilsing Haziran, 1999 Bu çalışma renk, form ve büyüklüklerin kamusal mekanlarda bulunan rekreasyon alanlarındaki destekleyici rolünü sorgulamıştır. Renk, form ve büyüklük kavramlarının içerikleri ve bu kavramların birbirleri ile olan ilişkileri tartışılmıştır. İnsan tepkileri ve bu kavramlara yüklenen sembolik anlamlar, insan algısı, sembolik çözümlemeler ve pisikolojik etkiler ile birlikte incelenmiştir. Renk, form ve büyüklüklerin iç mekanlardaki rolü, mekan tanımı ile birlikte ele alınmıştır. Rekreasyon kavramının tanınu, bu kavramın insan yaşamındaki önemi, değişen kimliği ile birlikte sorgulanmıştır. Kamusal mekanların tanımı ve bu mekanların kompleksleşmesi tartışılmıştır. Rekreasyon kavramının kompleksleşmiş kamu mekanlanndaki rolü, ticari, sosyal ve psikolojik açılardan incelenmiştir. Bu komplekslerde gerçekleştirilen farklı rekreasyon aktivitielerin ve bu akivheleri kullanan farklı cinslerin renk, form ve büyüklük tercihlerinde faklılık olup olmadığım sorgulayan bir çalışma Bilkent Üniversitesi yurtlarında 100 kişilik bir denek grubuna uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SUPPORTIVE ROLE OF RECREATION IN PUBLIC SPACES WITH CHANGING COLORS FORMS AND SIZES Gözen Güner M.F. A. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Asst. Prof. Dr. Markus Wilsing June, 1999 This thesis discusses the supportive role of color, form, and size in the recreational spaces in public complexes. The basic concepts, and the relationship of color, form, and size is presented. Human responses and semiotics of color, form, and size is studied with the perception, symbolic interpretation, and psychological responses. Application of color, form and size in the interior spaces are discussed and the roles of those features are analyzed by defining the space. The definition of the recreation is presented with its significance in human life and changes in its character. Public space is defined and the emergence of public complexes is introduced. The role of recreation on public complexes is discussed with its commercial, social, and psychological features. A field research is conducted to test whether there is a difference in the preference of color form and size for different activities and for different sexes in recreational spaces in public complexes, among 100 subjects in the Bilkent University dormitories.