Diş eti gülüşü teşhisinde pratisyen ve uzman diş hekimlerinin bakış açılarının değerlendirilmesi ve diş eti estetiği algısının halk ile karşılaştırılması
Evaluation of the perspectives of general practitioners and specialist dentists in diagnosing gummy smiles and comparison of gingival aesthetics perception with the public
  1. Tez No: 897165
  2. Yazar: NİMET TURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA GÜZELDEMİR AKÇAKANAT
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Diş eti gülüşü, Diş eti seviyesi, Gülümseme çizgisi, Gülümseme estetiği, Gingiva level, Gummy smile, Smile line, Smile aesthetics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Diş eti gülüşü teşhisi koyarken periodontoloji, ortodonti, protetik diş tedavisi uzmanlarının ve pratisyen diş hekimlerinin göz önüne aldıkları unsurları değerlendirmek ve dental profesyoneller ile meslek dışı kişiler arasındaki diş eti gülüşü ile ilgili estetik algıyı karşılaştırmak hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışmamızda, model fotoğrafı üzerinde diş eti seviyesi ve gülümseme çizgisi (dudak pozisyonu) bileşenleri üzerinde Adobe Photoshop CC 2024 (Adobe Systems, San Jose, ABD) yazılımı kullanılarak 12 farklı modifiye edilmiş fotoğraf elde edildi. Periodontoloji uzmanları, ortodonti uzmanları, protetik diş tedavisi uzmanları, diş hekimleri ve meslekten olmayan bireylerden oluşan 5 farklı gruba anket uygulaması yapıldı. Katılımcılar fotoğrafları Görsel Analog Skala ile puanladılar. Çalışmadan elde edilen veriler istatistiksel anlamlılık açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Araştırmaya, güç analizi sonucu tespit edilen, toplam 250 katılımcı dahil edildi, Gülümseme fotoğraflarına verilen VAS puanları dental profesyoneller ve meslek dışı bireyler arasında karşılaştırıldı. Fotoğraf 8 dışındaki tüm fotoğraflarda gruplar arasında istatistiksel anlamlı farklılık olduğu görüldü. Ortodonti uzmanlarının, periodontoloji uzmanları, protetik diş tedavisi uzmanları ve diş hekimlerine göre daha yüksek oranda diş eti gülüşü teşhisi koyduğu görüldü. Fotoğraf 5 ve Fotoğraf 13'e tüm katılımcıların diş eti gülüşü teşhisi koyduğu görüldü. Sonuç: Dental profesyoneller kendi aralarında ve dental profesyoneller meslek dışı bireylerle karşılaştırıldıklarında, estetik algılarının farklı olduğu, ayrıca diş eti görünürlüğünün fazla olduğu fotoğrafların genellikle daha az estetik bulunduğu görüldü. Bu durum, diş eti görünürlüğünün estetik gülümseme algısında önemli bir faktör olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim was to evaluate the factors considered by periodontology, orthodontics, prosthetic dental treatment specialists, and general practitioners in diagnosing gummy smiles, and to compare the aesthetic perception of gummy smiles between dental professionals and non-professionals. Method: In our study, 12 modified photos were obtained using Adobe Photoshop CC 2024 (Adobe Systems, San Jose, USA) software on a model photograph by adjusting the gum level and smile line (lip position) components. Surveys were conducted with five different groups consisting of periodontology specialists, orthodontics specialists, prosthetic dental treatment specialists, general dentists, and non-professional individuals. Participants rated the photos using the Visual Analog Scale. The data obtained from the study were compared for statistical significance. Results: A total of 250 participants, determined by power analysis, were included in the study. The VAS scores given to the smile photos were compared between dental professionals and non-professional individuals. Except for photograph 8, statistically significant differences were found between the groups for all other photos. It was observed that orthodontics specialists diagnosed gummy smiles more frequently than periodontology specialists, prosthetic dental treatment specialists, and general dentists. All participants diagnosed a gummy smile in photograph 5 and 13. Conclusion: When dental professionals were compared among themselves and with non-professional individuals, it was found that their aesthetic perceptions differed. Additionally, photos with higher gum visibility were generally considered less aesthetic. This indicates that gum visibility is an important factor in the perception of an aesthetic smile.