Türkiye ve Almanyada 5,6,7 ve 8. sınıflarda kullanılan ana dili ders öğretimi kitaplarında yer alan metin türlerinin PISA 2018 verileriyle karşılaştırmalı bir incelemesi
A comparative examination of text types in native language course teaching books used in 5th, 6th, 7th and 8th grades in Turkey and Germany with pisa 2018 data
- Tez No: 897203
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM KÜRŞAD YANGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Almanca Ders Kitapları, Metin Kullanımı, PISA, Türkçe Ders Kitapları, German Lessons Books, PISA, Text Usage, Turkish Lesson Books
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışma Almanya ve Türkiye'deki eğitim sistemlerinde, 5-8 sınıf düzeylerinde yürütülen ana dil derslerinde kullanılan metin türlerinin karşılaştırmalı incelenmesi üzerinedir. Nihai hedefleri üniversiteye giriş olan okul türlerinin Türkçe ve Almanca ders kitapları esas alınmıştır. Ülkelerin eğitim sistemlerinin başarı düzeylerinin uluslararası alanda derecelendirildiği PISA sınavlarında okuduğunu anlama becerisi başlığında Alman öğrenciler ülkemizdeki öğrencilere göre çok daha iyi bir sıralamada yer alırken ülkemizdeki öğrenciler OECD ülkeleri ortalamasının oldukça gerisindedir. Dil becerilerinin geliştirilmesinde metin kullanımının etkisinin incelenmesi bu araştırmanın temel konusudur. Nitel araştırmaya bağlı olarak yapılan bu çalışmanın verileri dokuman incelemesi yapılarak toplanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the comparative analysis of the types of texts used in native language courses in grades 5-8 in the education systems in Germany and Turkey. Turkish and German textbooks from types of schools whose primary goal is university entrance qualification. In the PISA exams, in which the success levels of countries' education systems are assessed internationally, German students perform significantly better in reading comprehension than students in our country, while students in our country are far behind the average of the OECD countries. Investigating the effect of text on the development of language skills is the main topic of this research. The data for this study, which was carried out in the case identification scheme depending on the qualitative research, was collected by reviewing the documents.