Yoğun bakımda yatan koah hastalarında sanal gerçeklik gözlüğü uygulamasının uyku kalitesi, anksiyete ve yaşam bulgularına etkisi
The effect of virtual reality glasses application on sleep quality, anxiety and vital signs in intensive care patients with copd
  1. Tez No: 897325
  2. Yazar: CEREN TUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TÜLAY BÜLBÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anksiyete, Hemşirelik, KOAH, Sanal Gerçeklik Gözlüğü, Uyku Kalitesi, Yaşam Bulguları, Anxiety, COPD, Nursing, Sleep Quality, Virtual Reality Glasses, Vital Signs
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
YOĞUN BAKIMDA YATAN KOAH HASTALARINDA SANAL GERÇEKLİK GÖZLÜĞÜ UYGULAMASININ UYKU KALİTESİ, ANKSİYETE VE YAŞAM BULGULARINA ETKİSİ Ceren TUNÇ Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Hemşirelik Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Haziran 2024 Danışman: Doç. Dr. Tülay BÜLBÜL ÖZET Araştırma yoğun bakımda yatan KOAH hastalarında sanal gerçeklik gözlüğü uygulamasının uyku kalitesi, anksiyete ve yaşam bulgularına etkisini belirlemek amacıyla randomize kontrol gruplu müdahale çalışması olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 29 Kasım 2022 ve 2 Şubat 2024 tarihleri arasında Kayseri Devlet Hastanesi'nde 2. ve 3.Basamak Genel YBÜ'de KOAH tanısı olan ve çalışma kriterlerine uyan 50 hasta (25 deney ve 25 kontrol) oluşturmuştur. Etik kurul, kurum izni ve katılımcı onayı alınan bu araştırmada veriler sanal gerçeklik gözlüğü, Hasta Tanıtım Formu, Yaşam Bulguları Takip Formu, Richard-Campbell Uyku Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği ile toplanmıştır. Araştırmada deney grubundaki hastalara bir hafta boyunca her akşam 23.30'da 30 dakika süresince sanal gerçeklik gözlüğü uygulaması yapılmıştır. Uygulamadan hemen önce ve sonra yaşam bulguları ölçülmüş ve Yaşam Bulguları Takip Formu'na kaydedilmiştir. Richard-Campbell Uyku Ölçeği ile bir hafta boyunca her gün uyku kaliteleri değerlendirilmiştir. Beck Anksiyete Ölçeği ile birinci ve yedinci gün anksiyete seviyeleri ölçülmüştür. Verilerin analizi Shapiro Wilk normallik testi, Levene testi, Ki kare testi, Independent samples t testi, Mann Whitney U testi, Tekrarlı Ölçümlerde İki Yönlü Varyans Analizi, Mauchly testi, Sphericity Assumed testi, Greenhouse Geisser testi, Bonferroni testi, Paired Samples t testi ile değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda deney ve kontrol grubundaki hastaların sosyo-demografik ve hastalık özelliklerinin homojen dağıldığı, deney grubundaki hastaların %68.0'ının sanal gerçeklik gözlüğü uygulamasından memnun olduğu saptanmıştır. Sanal gerçeklik gözlüğü uygulamasının uyku kalitesini arttırdığı, anksiyeteye etkisinin olmadığı, yaşam bulgularından diyastolik kan basıncı, sistolik kan basıncı, nabız hızı, solunum hızı, saturasyon ve vücut ısısı değerlerini etkilemediği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlara göre yoğun bakımda yatan KOAH hastalarında uyku kalitesini arttırmada sanal gerçeklik gözlüğü uygulaması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF VIRTUAL REALITY GLASSES APPLICATION ON SLEEP QUALITY, ANXIETY AND VITAL SIGNS IN INTENSIVE CARE PATIENTS WITH COPD Ceren TUNÇ Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Nursing Master's Thesis, June 2024 Supervisor: Doc. Dr. Tülay BÜLBÜL ABSTRACT The research was conducted as a randomized control group intervention study to determine the effect of virtual reality glasses application on sleep quality, anxiety and vital signs in COPD patients in intensive care. The sample of the study consisted of 50 patients (25 experimental and 25 control) who were diagnosed with COPD and met the study criteria in the 2nd and 3rd Level General ICU at Kayseri State Hospital between 29 November 2022 and 2 February 2024. In this study, for which ethics committee, institutional permission and participant approval were obtained, data were collected using virtual reality glasses, Patient Information Form, Vital Signs Follow-up Form, Richard-Campbell Sleep Scale and Beck Anxiety Scale. In the research, virtual reality glasses were applied to the patients in the experimental group for 30 minutes every evening at 23.30 for a week. Vital signs were measured immediately before and after the application and recorded in the Vital Signs Follow-up Form. Sleep quality was evaluated every day for a week with the Richard-Campbell Sleep Scale. Anxiety levels were measured on the first and seventh days with the Beck Anxiety Scale. Data analysis was done with Shapiro Wilk normality test, Levene test, Chi square test, Independent samples t test, Mann Whitney U test, Two-Way Analysis of Variance in Repeated Measurements, Mauchly test, Sphericity Assumed test, Greenhouse Geisser test, Bonferroni test, Paired Samples t test. has been evaluated. As a result of the research, it was determined that the socio-demographic and disease characteristics of the patients in the experimental and control groups were distributed homogeneously and 68.0% of the patients in the experimental group were satisfied with the application of virtual reality glasses. It has been concluded that the application of virtual reality glasses improves sleep quality, has no effect on anxiety, and does not affect vital signs such as diastolic blood pressure, systolic blood pressure, pulse rate, respiratory rate, saturation and body temperature. According to these results, virtual reality glasses can be recommended to improve sleep quality in COPD patients in intensive care.