İbrahim el-Kûnî'nin 'el-Husûf' adlı roman dörtlemesi üzerine bir inceleme
A study on İbrahim al-Qūnī's novel quartet titled 'al-Husūf'
- Tez No: 897344
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN PARILDI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Arap Edebiyatı, İbrahim el-Kûnî, el-Husuf, Çöl Romanı, Tuaregler, Arabic Literature, Ibrahim al-Kuni, al-Husuf, Desert Novel, Tuaregs
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 329
Özet
İBRAHİM EL-KÛNÎ'NİN 'EL-HUSÛF' ADLI ROMAN DÖRTLEMESİ ÜZERİNE BİR İNCELEME Mücahit TANRIBUYURDU Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Doktora Tezi, Eylül 2024 Danışman: Prof. Dr. Metin PARILDI ÖZET Bu çalışma, İbrahim el-Kûnî'nin en önemli eserlerinden biri olan ve dört kitaptan oluşan“el-Husuf”adlı nehir romanını derinlemesine incelemektedir.“el-Husuf”dörtlemesi, Sahra Çölü'nün gizemli dünyasını ve Tuareg kabilesinin yaşam tarzını, yazarın kişisel deneyimleri ve edebî kurgunun başarılı bir birleşimiyle okura sunmaktadır. Romanın dört kitaptan oluşan yapısı, çölün coğrafi ve kültürel özelliklerini detaylı bir şekilde ele almaktadır. Araştırmada, romanın olay örgüsü, şahıs kadrosu, mekân, zaman, anlatım tarzı ve dil özellikleri gibi temel unsurlar incelenmiştir. Roman incelemesinden önce, yazarın biyografisi ve diğer eserleri hakkında bilgi verilerek, romanın daha iyi anlaşılması amaçlanmıştır. Literatür taraması sonucunda, bu çalışmanın kendi alanda ilk kapsamlı incelemelerden biri olduğunu göstermiştir. Çalışmada, Kıbrıs/Limasol 1991 baskısı temel alınan romanın detaylı bir içerik analizi yapılmıştır. Araştırma, betimleyici, çözümleyici ve eleştirel bir yaklaşımla yürütülmüştür. Romanın en önemli özelliklerinden olan, çöl mitolojisi ve büyü gibi fantastik öğeleri gerçekçi bir şekilde birleştirmesi ve böylece“büyülü gerçekçilik”akımına yakın bir yapı sergilemesidir. Araştırmada bu ögeler ayrıntılı bir şekilde ele alınmıştır. Ayrıca, romanın postmodern edebiyatın karakteristik özelliklerini taşıdığı, zamanın doğrusal akışının bozulması, metinler arası göndermeler ve folklorik unsurların yoğun kullanımı gibi özellikler gösterdiği tespit edilmiş ve bu husus üzerinde de durulmuştur. Sonuç olarak bu çalışmada,“el-Husuf”roman dörtlemesinin Arap edebiyatındaki yerini ve önemini belirlemek amacıyla kapsamlı bir inceleme yapılmıştır. Romanın, hem edebî bir eser hem de kültürel ve tarihsel bir belge olarak değerlendirilmesi gerektiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
A STUDY ON IBRAHİM AL-QŪNĪ'S NOVEL QUARTET TİTLED 'AL-HUSŪF' Mücahit TANRIBUYURDU Erciyes University, Graduate School of Social Sciences PhD Thesis, September 2024 Supervisor: Prof. Dr. Metin PARILDI ABSTRACT This study examines the novel“Al-Husuf”, one of the most important works of Ibrahim al-Kuni. The series presents the mysterious world of the Sahara Desert and the lifestyle of the Tuareg tribe to the reader through a successful combination of the author's personal experiences and literary fiction. The structure of the novel, examines the geographical and cultural characteristics of the desert in detail. The study examines the basic elements of the novel such as plot, characters, setting, time, narrative style and language features. The literature review shows that this study is one of the first comprehensive studies in the field. In the study, a detailed content analysis was conducted based on the 1991 Limassol edition of the novel. The research was conducted with a descriptive, analytical and critical approach. One of the most important features of the novel is that it realistically combines fantastic elements such as desert mythology and magic, thus exhibiting a structure close to the“magical realism”movement. In addition, it has been determined that the novel bears the characteristic features of postmodern literature, such as the disruption of the linear flow of time, intertextual references and the intensive use of folkloric elements. In conclusion, this study conducts a comprehensive examination of the novel“al-Husuf”in order to determine its place and importance in Arabic literature. It is emphasized that the novel should be evaluated both as a literary work and as a cultural and historical document.