Siyasi liderin kimliğinin ve siyasi liderin imajının genç seçmenin oy verme davranışına etkisi: Samsun/İlkadım
  1. Tez No: 897399
  2. Yazar: MEHMET AŞKIN ÖZKURT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Political Leadership, Political Identity, Political Image, Voter Behavior
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Sosyal Bilimler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu çalışma, genç seçmenlerin oy verme davranışlarında lider imajının ve siyasi kimliğin etkisini ölçmek için yapılan bir araştırmayı içermektedir. Araştırma, lider imajının bileşenlerinin yaş, eğitim, gelir ve meslek gibi sosyodemografik özelliklere bağlı olarak nasıl farklılık gösterebileceğini belirlemeyi amaçlamaktadır. Samsun'un İlkadım ilçesinde 287 genç seçmen ile yüz yüze anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Açımlayıcı ve doğrulayıcı (AMOS) faktör analizi sonucunda lider imajını oluşturan dokuz boyut tespit edilmiştir. Bu dokuz faktöre verilen önemin seçmenlerin sosyodemografik özelliklerine göre farklılaşıp farklılaşmadığını tespit edebilmek için tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) ve tek-örneklem için sınama (T testi) testinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucunda genç seçmenlerin lider eksenli partililiğinin mevcudiyetinin tespiti sağlanmıştır. Çalışma kapsamı içerisinde genç seçmenlerin liderin imaj unsurunun oluşmasında 'esneklik ve tutarlılık' unsuruna önem verdiklerini belirtken liderin yanlış politikalar izlemesinin ardından lidere olan bağlılıklarından değişkenlik gösterebileceğini de belirtmişlerdir. Aynı zamanda çalışmada genç seçmende siyasi düşüncenin oluşumunu siyasi toplumsallaşma araçlarının etkili olduğu, oy verme kararlarının ne zaman oluştuğu ve siyasi bilgi edinmek için kitle iletişim araçlarından hangi düzeyde faydalandığına dair bulgulara da yer verilmiştir. Anahtar Kavramlar: Siyasal Liderlik, Siyasal Kimlik, Siyasal İmaj, Seçmen Davranışı
Özet (Çeviri)
This study encompasses research conducted to measure the impact of leader image and political identity on young voters' voting behavior. The research aims to determine how the components of leader image may vary according to sociodemographic characteristics such as age, education, income, and occupation. A face-to-face survey was conducted with 287 young voters in the İlkadım district of Samsun. Exploratory and confirmatory factor analysis (AMOS) identified nine dimensions that constitute the leader image. To ascertain whether the importance assigned to these nine factors varies according to the sociodemographic characteristics of the voters, one-way ANOVA and single-sample t-tests were employed. The study concluded that there is an existing leader-centric partisanship among young voters. Within the scope of the study, it was found that young voters place importance on the elements of 'flexibility and consistency' in the formation of the leader's image, and that their loyalty to the leader may vary following the leader's adoption of incorrect policies. Additionally, the study includes findings on how political socialization tools influence the formation of political thought in young voters, when voting decisions are made, and the extent to which mass media is utilized for acquiring political information.