Hikmet bağlamında Sa'id Nursi'nin fıkhi görüşlerinin değerlendirilmesi ibadetler örneği
Evaluation of Sa'id Nursi's jurisprudential views in the context of wisdom-an example of worship
- Tez No: 897403
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET BAHATTİN ALPHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Bedüzzaman, Fıkıh, Hikmet, İbadet, Namaz, Nursi, Risale, Bediüzzaman, Jurisprudence, Wisdom, Worship, Prayer, Nursi, Risale
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hakkari Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bediüzzaman Said Nursi, (r.a.) 20. yüzyılda yaşamış ve hayatını ilim, iman ve Kur'an hizmetine adamış bir İslam alimdir. Te'lif ettiği Risale-i Nur Külliyatında ağırlıklı olarak akide-kelam konuları işlense de fıkıh, hadis ve ahlak gibi meselelere de değinmektedir. Bu çalışmada fıkıh mevzusu olan konuları bilhassa ibadet muh-tevalı meselelere fıkıh ilmi ışığında yoğunlaştık. Ayrıca Bediüzzaman Said Nursî'nin (r.a.) bu konulara hikmet açısından bakışı, başka bir deyişle fıkhın ibadet-ler kısmının 'nasıl' değil, 'niçin' yönünün incelenmesi ele alınmıştır. Bediüzzaman Said Nursi'nin (r.a.) düşünsel mirası ve ibadetlerle ilgili an-lama ve yorumlama biçimi yeni bir perspektif açısından araştırılmıştır. Ayrıca, aka-demik düzeyde Bediüzzaman Said Nursi'nin (r.a.) eserlerini anlama yolunda önemli bir adım daha atılma hususu hedeflenmiştir. Bu çalışmada, konuyla ilgili ayetler, hadisler ve çeşitli kaynaklarla birlikte Bediüzzaman Said Nursi'nin“Eski Said”ve“Yeni Said”dönemlerinde yazdığı eser-ler araştırma alanı oluşturmaktadır. Araştırma konusu, Bediüzzaman Said Nursi'nin (r.a.) eserleri çerçevesinde olduğundan, Risale-i Nur Külliyatının orijinal metnin-den sıkça iktibaslar yapılmıştır. Ele alınan konuları anlaşılır hale gelmesi için“Fıkhu'l-evleviyat”şeklinde nitelendirilecek şekilde Bediüzzaman Said Nursi'nin (r.a.) eserlerinde yer alan il-mihal konusu olan ibadetler incelenmiş ve bunlarla ilgili mezhep alimlerin görüş-lerine başvurulumuştur. Üstad Bediüzzaman Said Nursi'nin (r.a.) eserlerinde, ibadet konularına dair bakış açısı belirlenmiş ve bu bakış açısı geniş kapsamlı açıkalamalarla aktarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Bediüzzaman Said Nursi, a prominent Islamic scholar who lived in the 20th century, dedicated his life to the service of knowledge, faith, and the Qur'an. In his major work, the Risale-i Nur, while primarily addressing issues of theology and creed, he also touches upon subjects such as jurisprudence, hadith, and ethics. This study particularly focuses on the topics related to jurisprudence, especially concer-ning acts of worship, in the light of Islamic law. Additionally, it examines Bediüz-zaman Said Nursi's perspective on these topics from a wisdom standpoint, specifi-cally analyzing the 'why' rather than the 'how' of the jurisprudence of worship. The intellectual legacy of Bediüzzaman Said Nursi (r.a.) and his interpreta-tions of worship have been examined from a new perspective. This study aims to make an academic contribution to the understanding of his works. This study focuses on the verses, hadiths, and various sources related to the topic, along with the works of Bediüzzaman Said Nursi written during his“Old Said”and“New Said”periods. Since the research topic is framed within the works of Bediüzzaman Said Nursi, frequent quotations have been made from the original text of the Risale-i Nur. To clarify the topics discussed, the acts of worship categorized as“Fıkhu'l-evleviyat”have been examined in the works of Bediüzzaman Said Nursi. Additio-nally, the views of juristic scholars regarding these matters have been referenced. In the works of Bediüzzaman Said Nursi, his perspective on acts of worship has been identified and conveyed through comprehensive explanations.