Reconstructing the political: A study on contemporary Alevi politics from a generative structuralist perspective
Siyasi olanın yeniden inşası: Doğurgan yapısalcılığın bakış açısından günümüz Alevi siyaseti üzerine bir çalışma
- Tez No: 89744
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHİRE ERMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Pierre Bourdieu, doğurgan yapısalcılık, siyaset alanı, Alevilik, Alevi siyaseti, toplumsal hareketler iv, Pierre Bourdieu, generative structuralism, political field, Alevism, Alevi politics, social movements m
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET SİYASİ OLANIN YENİDEN İNŞASI: DOĞURGAN YAPISALCILIĞIN BAKIŞ AÇISINDAN GÜNÜMÜZ ALEVİ SİYASETİ ÜZERİNE BİR ÇALIŞMA hazırlayan Emrah GÖKER M. A, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Tahire E. ERMAN Haziran 1999 Bu tez, ilk olarak, Pierre Bourdieu'nün sosyoloji kuramını (doğurgan yapısalcılık) tanıtmakta ve onun siyaseti bir“alan”olarak yorumlamasını yeniden değerlendirerek kuramla eleştirel bir ilişki kurmaktadır. Bu amaçla, doğurgan yapısalcılık paradigması içindeki faillik kuramı sorgulanmakta ve“sınıfın bedenselleştirilmesi”kavramı vurgulanarak tamamlayıcı görüşler sunulmaktadır. Bu eleştirel ilişkinin temel amacı Bourdieugil“alet kutusu”nu toplumsal hareketler sosyolojisinde kullanmaktır. İkinci olarak da tez, Bourdieu'nün alan çözümlemesi kuramının güçlü yanlarından ve zayıf yanlarının giderilmesi için yapılan önerilerden yararlanarak günümüz Alevi siyaseti üzerine odaklanmaktadır. Ayrıntılı bir literatür taraması üzerinden bir toplumsal hareket olarak günümüz Aleviliğinin iç dinamikleri, faillik-yapı ilişkileri ve sınırları (hem potansiyeller hem de kısıtlılıklar açısından) araştırılmaktadır. Sonuç bölümünde, derece adayının kendi siyasi yatkınlıklarından da yola çıkarak, Alevilik içindeki dönüşümcü, direnişçi siyasi eylemin olanaklılığı üzerine kısa bir tartışma yapılmaktadır. Aynı sonuç bölümünde, doğurgan yapısalcılık üzerinden toplumsal hareketlerin çalışılması için gelecekte oluşturulacak, kaba bir araştırma gündemi taslağı bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT RECONSTRUCTING THE POLITICAL: A STUDY ON CONTEMPORARY ALEVI POLITICS FROM A GENERATIVE STRUCTURALIST PERSPECTIVE by Emrah GÖKER M. A., Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Dr. Tahire E. ERMAN June 1999 The thesis, firstly, introduces and engages in a critical relationship with the sociological theory (namely, generative structuralism) of Pierre Bourdieu, rethinking his understanding of politics as a“field”. For this purpose, the theory of agency within the paradigm of generative structuralism is questioned and supplementary views are offered, emphasizing the notion of“class embodiment”. The central aim of this critical engagement is to use the Bourdieusian“toolbox”for the sociological study of social movements. Secondly, building on the strengths of Bourdieu' s theory of field analysis, and on the suggestions for the“treatment”of the theory's weaknesses, the thesis focuses on contemporary Alevi politics as a case. Making use of an intensive literature research, the inner dynamics, agent-structure relationships and the limits (in terms of both potentials and constraints) of contemporary Alevism as a social movement is investigated. In conclusion, the thesis makes a brief discussion, inspired by the M.A. candidate's own political dispositions, of the possibility of transformative, resistant political action within Alevism. In the same chapter, there also is a crude proposal for a future research agenda for the study of social movements using generative structuralism.