Çağdaş Amerikan sinemasında Christopher Nolan ve bilinçdışı kavramının biçimsel bir yapı olarak kullanımı
Christopher Nolan and the use of the unconscious concept as a formal structure in contemporary American cinema
- Tez No: 897605
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA ELMACI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Radyo-Televizyon, Psychology, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Bilinçdışı, Christopher Nolan, Psikanaliz, Sinema, Anlatı Yapısı, Çağdaş Amerikan Sineması, Unconscious, Christopher Nolan, Psychoanalysis, Cinema, Narrative Structure, Contemporary American Cinema
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Medya ve Kültürel Çalışmalar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu tez çalışması, Christopher Nolan'ın sinematografisinde bilinçdışı kavramının sinematografik bir biçim olarak kullanımını derinlemesine incelemektedir. Çalışma, psikanaliz ve sinema arasındaki karmaşık ilişkiyi bilinçdışı kavramı çerçevesinde ele almakta ve bu kavramın Nolan'ın eserlerindeki çok boyutlu sinematik tezahürlerini analiz etmektedir. Araştırmanın odak noktasını oluşturan Memento, Insomnia, The Prestige ve Inception filmlerindeki karakter analizleri, psikanalizin nevrotik kişilik tipolojileri temel alınarak gerçekleştirilmiş; karakterlerin davranış örüntüleri ise Amerikan Psikiyatri Birliği'nin DSM-5 (2013) kriterleri doğrultusunda kategorize edilerek SPSS yazılımı aracılığıyla istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Çalışmanın bulguları, Nolan'ın bilinçdışını sinematik dilin merkezine konumlandırdığını ve anlatı yapısının ayrılmaz bir bileşeni haline getirdiğini ortaya koymaktadır. Elde edilen veriler, yönetmenin bilinçdışını somutlaştırmak için kullandığı yenilikçi teknikleri ve bu tekniklerin izleyici algısı üzerindeki çok katmanlı etkilerini gözler önüne sermektedir. Sonuç olarak, Nolan'ın özgün yaklaşımının çağdaş sinemanın psikanalitik anlatı sınırlarını genişlettiği ve sinema pratiğinden film teorisine uzanan geniş bir yelpazede yeni epistemolojik perspektifler sunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This dissertation offers an in-depth examination of the utilization of the unconscious as a cinematographic form in Christopher Nolan's body of work. The study addresses the complex relationship between psychoanalysis and cinema through the lens of the unconscious, analyzing its multidimensional cinematic manifestations in Nolan's works. Character analyses in the focal films Memento, Insomnia, The Prestige, and Inception were conducted based on psychoanalytic neurotic personality typologies; behavioural patterns were categorized according to the American Psychiatric Association's DSM-5 (2013) criteria and subjected to statistical analysis using SPSS software. The findings of the study demonstrate that Nolan positions the unconscious at the centre of cinematic language, integrating it as an inseparable component of narrative structure. The data obtained reveal the innovative techniques employed by the director to concretize the unconscious and their multilayered effects on viewer perception. In conclusion, it has been determined that Nolan's unique approach expands the psychoanalytic narrative boundaries of contemporary cinema, offering new epistemological perspectives across a broad spectrum ranging from cinematic practice to film theory.