Güney Dal'ın anlatılarında postmodern arayışlar
Postmodern searches in the narratives of Güney Dal
  1. Tez No: 897675
  2. Yazar: SULTAN BAKİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodernizm, Postmodern edebiyat, Güney Dal, Postmodernism, postmodern literature, Güney Dal
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Kesin ve net olmayan birden fazla tanımı yapılan postmodernizm, modernizmden sonra ortaya çıkmış, birçok eleştiri ve tartışmaya kapı aralamıştır. Herhangi bir kural ya da ilkeye bağlı olmayan postmodernizm, modernizmin akıl ve bilim merkezli yaklaşımını kabul etmeyip yenilik arayışına girer. Yeniden inşa etme üzerine kurulmuş olan postmodernizmde tek bir gerçeklik ve somut bilgiler yoktur. Okuru anlatının içine çekerek, yarattığı kurguya okurla birlikte yeni kurgular eklemleyen postmodernist yazar özgürlük peşindedir. Bu çalışmada eserlerinde, oyunsallığı, üstkurmacayı kullandığı anlaşılan Almanya'ya göç etmiş yazarlarlarımızdan Güney Dal'ın romanları ve öyküleri postmodern bağlamda incelenmiştir. Çalışmada izlenen yöntem ilk olarak, postmodernizmin edebiyatla olan bağı ve postmodern anlatıda kullanılan teknikleri tespit edilen kaynaklarla açıklamaktır. Daha sonra üslubu ve biçimiyle dikkat çeken, göçmen bir yazar olan Güney Dal'ın sanat anlayışı ele alınarak, romanları ve öykülerini postmodern çizgide incelemektir. Bu çalışmada amaçlanan, Güney Dal'ın eserlerinde postmodernizm anlatı tekniklerini ne ölçüde kullandığını, eserlerinden örnekler vererek göstermek ve Türk edebiyatında bilinmesi gereken postmodern yazarlardan biri olduğunu tespit etmektir. Çalışmada yazarın postmodernizmle ilgli görüşlerinin yer aldığı kaynaklara ulaşılmış, incelenen eserleri sonucunda postmodern bir yazar olduğu sonucu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Postmodernism, which has multiple definitions, both as something concrete and abstract, has emerged after modernism and has opened up many criticisms and discussions. Not bound by any rule or principle, postmodernism rejects the rational and scientific approach of modernism and seeks novelty. Founded on the idea of reconstruction, postmodernism does not recognize a single reality or fixed knowledge. By drawing the reader into the narrative and incorporating new constructs with the reader, the postmodernist author is in pursuit of freedom. In this study, the novels and stories of Güney Dal, one of our writers who immigrated to Germany, who apparently used playfulness and metafiction in his works, were examined in a postmodern context. The method followed in the study is, first of all, to explain the connection between postmodernism and literature and the techniques used in postmodern narrative with the identified sources. Then, the artistic approach of Güney Dal, an immigrant writer who draws attention with his different style and form, is discussed and his novels and stories are examined in a postmodern line. The aim of this study is to show how Güney Dal uses postmodern narrative techniques in his works by providing examples from his writings and to determine that he is one of the well-known postmodern writers in Turkish literature. By accessing sources related to Güney Dal's views on postmodernism and examining his works, it has been determined that he is a postmodern writer.