Cumhuriyetin ilanının Türk basınına yansımaları
Reflections of the proclamation of the republic on the Turkish press
- Tez No: 897713
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ÜÇÜNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Kemal Paşa, Neue Freie Presse, Teşkilat-ı Esasiye Kanunu, Hükümet Buhranı, Cumhuriyetin İlan, Mustafa Kemal Pasha, Neue Freie Presse, Teşkilat-ı Esasiye Law, Government Crisis, Proclamation of the Republic
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 224
Özet
Bu çalışmada cumhuriyetin ilanının Türk basınındaki yankıları dönemin gazetelerinde yer alan haberler ve köşe yazıları vasıtasıyla açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışma üç bölüm halinde hazırlanmıştır. Birinci bölümde, telif eserlerden yararlanılarak cumhuriyet kelimesinin anlamı ve Mustafa Kemal Paşa'da cumhuriyet fikrinin nasıl geliştiği ifade edilmiştir. Osmanlı Devleti'nin on dokuzuncu yüzyılın sonları ile yirminci yüzyılın başlarındaki durumu izah edilirken, Mustafa Kemal Paşa'nın Türk milletinin bağımsızlığını sağlamak amacıyla çeşitli faaliyetlerde bulunduğu ve faaliyetlerini büyük bir gizlilik içerisinde yürüttüğü belirtilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, cumhuriyetin ilanına giden süreçte meydana gelen olaylar üzerinde durulmuştur. Mustafa Kemal Paşa'nın yeni Türk devletinin adı, yönetim biçimi ve başkenti hakkında ilk açıklamayı Neue Freie Presse gazetesi muhabiri Lazar'a yaptığına değinilmiştir. Böylece Mustafa Kemal Paşa tarafından cumhuriyetin ilanına giden sürecin planlaması gözler önüne serilmiştir. Hükümet buhranının Mustafa Kemal Paşa'nın yaptığı teklif vasıtasıyla çözümlenmesi sonucunda cumhuriyetin ilan edildiği ve Mustafa Kemal Paşa'nın Türkiye'nin ilk cumhurbaşkanı seçildiği anlatılmıştır. Üçüncü bölümde, cumhuriyetin ilanı münasebetiyle yapılan kutlamalardan, çekilen tebrik telgraflarından ve başta Mustafa Kemal Paşa'nın yakın arkadaşları olmak üzere Türk basınının cumhuriyetin ilanına gösterdiği tepkilerden bahsedilmiştir. Mustafa Kemal Paşa'nın yakın arkadaşlarının cumhuriyetin ilanına olmasa da ilan ediliş biçimine tepki gösterdiklerine dikkat çekilmiştir. Türk basını, yayımladığı köşe yazılarıyla cumhuriyetin ilanına karar vermekle acele edildiğinin, bu kararın diktatörlüğe yol açabileceğinin altını çizmiştir. Cumhuriyetin ilanı yapılan kutlamalardan da anlaşılabileceği üzere Türk milleti tarafından büyük bir sevinçle karşılanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to elucidate the reflections of the republic's declaration in the Turkish press through the examination of news and columns in the newspapers of the period. The study is formed in three parts. The first part defines the concept of the republic and explores how this idea evolved in Mustafa Kemal Pasha's mindset by using modern researches. While explaining the situation of the Ottoman Empire in the late nineteenth and early twentieth centuries, it is stated that Mustafa Kemal Pasha carried out various activities to secure the independence of the Turkish nation and that he carried out his activities in great secrecy. In the second part of the study, the events that took place in the process leading to the proclamation of the republic were emphasized. It is mentioned that Mustafa Kemal Pasha made the first announcement about the form of government and the name and capital of the new Turkish state to Lazar who was the correspondent of the Neue Freie Presse newspaper, Lazar, Thus, the planning of the process leading to the declaration of the republic by Mustafa Kemal Pasha is revealed. It is explicated that as a result of the resolution of the government crisis through Mustafa Kemal Pasha's proposal, the republic was proclaimed and Mustafa Kemal Pasha was elected as the first president of Turkey. In the third part, the celebrations held on the occasion of the proclamation of the republic, the congratulatory telegrams and the reactions of the Turkish press, especially the close friends of Mustafa Kemal Pasha, to the proclamation of the republic are mentioned. It is pointed out that Mustafa Kemal Pasha's close friends reacted to the way the republic was proclaimed, if not to the proclamation itself. The Turkish press, through its columns, emphasized that the decision to declare the republic was hasty and that this decision could lead to establishment of a dictatorship. As it can be seen from the celebrations, the proclamation of the Republic was greeted with great joy by the Turkish nation.