Ergenlerde öznel iyi oluşun algılanan sosyal destek ve prososyal davranışlar açısından incelenmesi
Investigation of subjective well-being in adolescents in terms of perceived social support and prosocial behavior
  1. Tez No: 897767
  2. Yazar: ŞÜKRAN HOŞDER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP ÖZDEMİR BİŞKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, Ergen, Öznel İyi Oluş, Prososyal Davranış, Adolescent, Perceived Social Support, Prosocial Behavior, Subjective Well-Being
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmada ergenlerde öznel iyi oluşun algılanan sosyal destek ve prososyal davranışlar açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi için ilişkisel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2022-2023 eğitim öğretim yılında Konya'nın bir ilçesinde iki lisede öğrenim gören 372 kadın (%57,4) ve 276 erkek (%42,6) olmak üzere toplam 648 ergen birey oluşturmaktadır. Araştırmada veriler; araştırmacı tarafından oluşturulan demografik bilgi formu, Ergen Öznel İyi Oluş Ölçeği, Ergen Prososyallik Ölçeği ve Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin analiz edilmesinde betimsel istatistiklerin yanı sıra değişkenler arasındaki ilişkinin saptanması için Pearson Korelasyon Katsayısı, t testi, ANOVA ve Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucuna göre ergenlerin dışsal prososyal davranışının öznel iyi oluş ile pozitif ve anlamlı bir ilişkisinin olduğu fakat içsel prososyal davranışın öznel iyi oluş ile ilişkisinin istatiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir. Ayrıca ergenlerin arkadaştan algılanan sosyal destek, aileden algılanan sosyal destek ve özel bir insandan algılanan sosyal destek alt boyutları ile öznel iyi oluş arasında pozitif yönlü, anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Arkadaştan algılanan sosyal destek ve aileden algılanan sosyal destek, dışsal prososyal davrnaış alt boyutlarının öznel iyi oluşu manidar olarak yordadığı fakat özel bir insandan algılanan sosyal desteğin öznel iyi oluşu manidar olarak yordamadığı görülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre öznel iyi oluşun cinsiyete göre farklılık gösterdiği, bu farklılığın erkekler lehine olduğu, belirlenmiştir. Öznel iyi oluşun akademik not ortalamasına göre farklılaşmadığı saptanmıştır. Araştırmanın sonuçları, ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış ve bu bulgulara yönelik bazı öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate adolescents' subjective well-being in terms of perceived social support and prosocial behaviour. In this direction, the relational research model was used to determine the relationship between variables. The study group of the research consists of a total of 648 adolescents, 372 females (57.4%) and 276 males (42.6%), who are studying in two high schools in a district of Konya in the 2022-2023 academic year. The data were collected by using the demographic information form prepared by the researcher, the Adolescent Subjective Well-Being Scale, the Adolescent Prosociality Scale, and the Multidimensional Perceived Social Support Scale. In addition to descriptive statistics, Pearson correlation coefficient, ttest, ANOVA and multiple linear regression analysis were used to determine the relationship between variables. According to the results of the study, it was found that external prosocial behaviour of adolescents had a positive and significant relationship with subjective well-being. However, the relationship between internal prosocial behaviour and subjective well-being was not statistically significant. In addition, a positive and significant relationship was found between the subdimensions of perceived social support from friends, perceived social support from family and perceived social support from a special person and subjective well-being. The sub-dimensions of perceived social support from friends, perceived social support from family and external prosocial behaviour significantly predicted subjective well-being, whereas perceived social support from a special person did not significantly predict subjective well-being. According to the results obtained, it was found that subjective well-being differed according to gender and that this difference was in favour of men. Subjective well-being did not differ according to academic grade point average. The results of the study were discussed in the context of the relevant literature, and some suggestions were made.