Ergenlerde mental iyi oluş ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between mental health and perceived social support of adolescents
- Tez No: 659209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Sosyal Destek, Ergenlik, Mental İyi Oluş, Öznel İyi Oluş, Psikolojik İyi Oluş, Adolescence, Mental Well Being, Perceived Social Support, Psychological Well Being, Subjective Well Being
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu çalışmanın amacı ergenlerde metal iyi oluş ve algılanan sosyal destek arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırmanın örneklem grubunu Sakarya ilinde bir özel lise ve bir devlet lisesinde okuyan ergenler oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemi 241 kız ve 288 erkek olmak üzere toplam 529 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplamada kişisel bilgi formu, Ergen Mutluluk Ölçeği, Çok Boyutlu Öğrenci Yaşam Doyum Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma, ergenlerin mental iyi oluşları ile algıladıkları sosyal destek arasındaki ilişkinin incelendiği ilişkisel tarama türünde bir araştırmadır. Verilerin analizinde t - testi, korelasyon analizi, basit doğrusal regresyon analizi kullanılarak, araştırmanın değişkenleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma sonucunda, cinsiyet değişkenine göre, ergen mutluluk puanlarında anlamlı bir fark olmadığı, algılanan sosyal desteğin aile boyutu haricinde, toplam puanları ve diğer alt boyutlarında anlamlı bir fark olduğu, çok boyutlu öğrenci yaşam doyumunun arkadaş alt boyutunda anlamlı bir fark olduğu, diğer alt boyutlarda veya toplam puanlarda herhangi bir fark olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır. Yaş değişkenine göre, ergen mutluluk puanlarında anlamlı bir fark olduğu, algılanan sosyal destek puanlarında anlamlı bir fark olmadığı, çok boyutlu yaşam doyum toplam puanları ve alt boyutlarının yaşlara göre istatistiksel olarak anlamlı derecede farklılaştığı saptanmıştır. Algılanan sosyal destek ile ergen mutluluğu ve çok boyutlu yaşam doyumu arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Ergenlerde algılanan sosyal desteğin mental iyi oluşun anlamlı bir yordayıcısı olduğu ulaşılan diğer sonuçlardandır. Araştırma sonuçları literatür bulguları ile tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study the relationship between mental well being and perceived social support in adolescents is examined. The sample group of this study is adolescents who are studying in a private high school and a public high school in Sakarya. The total number of the samples is 529 students consisting of 241 females and 288 males. In data collection, Personal information form, Adolescent Happiness Scale, Multidimensional Student Life Satisfaction Scale, Multidimensional Perceived Social Support Scale was used. The study is a relational survey study that examines the relationship between adolescents' mental well-being and the perceived social support. T - test, one - way analysis of variance and linear regression analysis were utilized in the data analysis to investigate the relationships between the variables of the research. As a result, according to gender variable, there is no significant difference in adolescent happiness scores, there is a significant difference in total scores and other sub-dimensions of perceived social support, apart from the family dimension, multi-dimensional student life satisfaction is a significant difference in friend sub-dimension, or in other sub-dimensions or total it is concluded that there is no difference in points. It was also concluded that according to age variable, there was a significant difference in adolescent happiness scores, there was no significant difference in perceived social support scores, and multi-dimensional life satisfaction total scores and sub-dimensions statistically significantly different compared to age. Moreover, there was a significant relationship between perceived social support and adolescent happiness and multidimensional life satisfaction. It is one of the other results that adolescents' perceived social support is a significant predictor of mental well-being. The results of the research were discussed with the findings of the literature and suggestions were made.