Sevinç Çokum'un Çırpıntılar romanında yer tamlayıcısı
The place complement in Sevinç Çokum's work named Çırpıntılar
  1. Tez No: 897897
  2. Yazar: ŞEYMANUR ÇAMUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT BAYDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Söz Dizimi, Cümle, Yer Tamlayıcısı, Sevinç Çokum, Syntax, Sentence, Local Component, Sevinç Çokum
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu tez çalışmasında, Sevinç Çokum'un Çırpıntılar adlı eserinde yer alan yer tamlayıcılarını belirlemek ve yer tamlayıcılarının özellikleri ile türlerini tespit etmek amaçlanmıştır. Türkiye Türkçesinde yer alan yer tamlayıcısı, yer tamlayıcısının özellikleri tezde sınıflandırılmaya çalışılmıştır. Çalışmada yer tamlayıcısı, yer tamlayıcısının özellikleri, yapısı ve türleri değerlendirilerek kapsam alanı belirlenmiştir. Bu tespitlerden hareketle Sevinç Çokum'un Çırpıntılar romanında bulunan yer tamlayıcıları tespit edilmiştir. Tespit edilen yer tamlayıcıları kendi içinde özelliklerine, türlerine göre sınıflandırılmıştır. Sevinç Çokum'un Çırpıntılar romanında yer tamlayıcısını oluşturan kelime grupları ise isim tamlaması, sıfat tamlaması ve unvan grubu olarak belirlenmiştir. Belirlenen kelime grupları kendi içerisinde özelliklerine göre tasnif edilmiştir. Ayrıca bu çalışma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması ile desenlenmiştir. Sonuç olarak romanda 792 adet yer tamlayıcısı tespit edilmiştir. Yer tamlayıcılarının türüne bakıldığında yönelme hâli eki almış yer tamlayıcısının fazla olduğu görülmüştür. Kelime gruplarıyla oluşturulan yer tamlayıcılarından ise isim tamlamasıyla oluşturulan kelime grubunun fazla olduğu tespit edilmiştir. İsim soylu sözcüklerin oluşturduğu yer tamlayıcısından ise isimden oluşturulanların zamirden oluşturulan yer tamlayıcılarına göre daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it is aimed to determine the place complements in Sevinç Çokum's work Çırpıntılar and to determine the properties and types of locative. The locative and its features in Turkey Turkish are included in line with the purpose of the thesis and have been tried to be classified. The scope of the locative complement was determined by evaluating its properties, structure and types. Based on these determinations, locative in Sevinç Çokum's novel Çırpıntılar were determined. The identified locative are classified according to their characteristics and types. The word groups that form place complements in Sevinç Çokum's novel Çırpıntılar are determined as noun phrases, adjective phrases and title groups. The determined word groups are classified according to their characteristics. This study was designed with a case study, one of the qualitative research methods. As a result, 792 locative complements were identified in the novel. When looked at according to the type of locative complement, it is seen that there are many locative complements with dative suffixes. It has been determined that there are more word groups formed with noun phrases than locative formed with word groups. It has been determined that there are more locative complements formed from noun words than locative complements formed from pronouns.