Ortaokul öğrencilerinin duygularına ilişkin metaforik algılarının sanatsal yaratıcılıklarına yansıması
The reflection of middle school students' metaphorical perceptions of emotions on their artistic creativity
- Tez No: 897918
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA TAŞKESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Görsel Sanatlar, Metafor, Sanat Eğitimi, Duygu, Visual Arts, Metaphor, Art Education, Emotion
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu araştırma da ortaokul öğrencilerinin duygularına (mutluluk ve üzüntü) ilişkin metaforik algılarının sanatsal yaratıcılıklarına nasıl yansıdığının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2022-2023 eğitim öğretim yılında orta ölçekli bir ortaokulda gerçekleştirilmiştir. Çalışma grubu 70 (30 kadın / 40 erkek) 5.6.7. ve 8. sınıf öğrencisi ile oluşturulmuştur. Araştırma nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim (fenomenoloji) ile desenlenmiştir. Araştırmada veri toplama araçları, öğrencilerin mutluluk ve üzüntü kavramına ilişkin algılarını tespit etmek için metafor yoluyla veri toplama formu ve öğrencilerin mutluluk ve üzüntü kavramına ilişkin yaptıkları sanatsal çalışmalar ve çalışmalarıyla ilgili yorumları kullanılmıştır. Araştırmanın verilerinden ortaokul öğrencilerinin mutluluk ve üzüntü kavramlarına ilişkin metaforları içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğrencilerin mutluluk kavramına ilişkin arkadaşlık, aile, oyun gibi metaforlar ürettikleri ve sevdikleri kavramlar üzerinde daha çok durdukları, üzüntü kavramına ilişkin kullandıkları metaforların ise talihsizlik, yokluk, başarısızlık gibi olumsuz kavramların olduğu görülmüştür. Ortaokul öğrencileri duygularını sanatsal çalışmalarına yansıtırken, mutluluk için arkadaşlık, gülümsemek, aile, oyun gibi kavramları kullandıkları üzüntü için ise başarısızlık, mağlubiyet, siyaset, güvensizlik, açlık gibi kavramları daha çok tercih ettikleri ayrıca ortaokul öğrencilerinin yazdıkları ve çizdiklerinin birbiriyle örtüştüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine how middle school students' metaphorical perceptions of emotions (happiness and sadness) are reflected in their artistic creativity. The study was conducted in a medium-sized secondary school in the 2022-2023 academic year. The study group consisted of 70 (30 female / 40 male) 5th, 6th, 7th and 8th grade students. The research was designed with phenomenology, one of the qualitative research methods. The data collection tools used in the study were the data collection form through metaphor to determine the students' perceptions of the concept of happiness and sadness, and the students' artistic works related to the concept of happiness and sadness and their comments about their works. From the data of the study, middle school students' metaphors about the concepts of happiness and sadness were analyzed by content analysis. According to the results of the research, it was observed that students produced metaphors such as friendship, family, and play for the concept of happiness and emphasized the concepts they liked more, while the metaphors they used for the concept of sadness were negative concepts such as misfortune, absence, and failure. While reflecting their emotions in their artistic works, middle school students used concepts such as friendship, smiling, family, and play for happiness, while they preferred concepts such as failure, defeat, politics, insecurity, and hunger for sadness, and it was determined that what middle school students wrote and drew overlapped with each other.