Ortaokul öğrencilerinin matematiğe ilişkin başarı duyguları ile akademik erteleme davranışları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between achievement emotions in mathematics and academic procrastination behaviors of secondary school students
  1. Tez No: 968499
  2. Yazar: ELİF EKİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GABİL ADİLOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akademik erteleme davranışı, Başarı duyguları, Academic procrastination behavior, Achievement emotions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretim Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin matematik dersine ilişkin başarı duyguları ile akademik erteleme davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Ayrıca öğrencilerin matematiğe ilişkin geliştirmiş oldukları başarı duygularının ve akademik erteleme davranışlarının farklı değişkenler bakımından farklılık gösterip göstermediğini öğrenmeyi hedeflemektedir. Araştırmanın örneklemini Mardin ilinin merkez ilçesi Artuklu'ya bağlı köy ve merkezi devlet okullarında öğrenim gören 7. ve 8. sınıf kademesinde öğrenim gören 354 öğrenciden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak bu araştırmada iki adet ölçek ve“Kişisel Bilgiler Formu”veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Bu ölçekler, öğrencilerin matematiğe ilişkin başarı duygularını belirlemek amacıyla Peixoto ve arkadaşları (2015) tarafından geliştirilen, Alpaslan ve Ulubey (2019) tarafından Türkçe'ye uyarlanan Başarı Duygu Ölçeği (BDÖ) ve öğrencilerin akademik erteleme davranışlarını belirlemek amacıyla Çakıcı (2003) tarafından geliştirilen Akademik Erteleme Ölçeği (AEÖ)'dir. Ayrıca çalışmadaki katılımcıların cinsiyet, sınıf düzeyi, çalışma odası, yerleşim yeri (köy/şehir), kardeş sayısı ve günlük ekran süresi gibi özlük bilgilerine ulaşmak için“Kişisel Bilgi Formu”kullanılarak değerlendirme yapılmıştır. Veri analizinde elde edilen nicel veriler, araştırma sorularına yanıt bulmak amacıyla betimsel ve çıkarıma dayalı istatistiksel yöntemlerle analiz edilmiştir. İki grup karşılaştırmalarında bağımsız örneklemler için t testi, üç ve daha fazla grup içeren değişkenlerde ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Anlamlı farklılık bulunan analizlerde, farklılığın hangi gruplar arasında yer aldığını ortaya koymak amacıyla post-hoc testleri uygulanmıştır. Araştırma sonunda sıkılma, umutsuzluk, kızgınlık, endişe gibi olumsuz başarı duyguları ile akademik erteleme arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki; eğlence, gurur gibi olumlu başarı duyguları ile akademik erteleme arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Katılımcılarda olumlu başarı duygularının olumsuz başarı duygularına kıyasla daha yüksek düzeyde yaşadıkları görülmüştür. Akademik erteleme davranışı farklı değişkenlere göre incelenmiştir. Bunun yanında matematiğe ilişkin başarı duyguları da farklı değişkenlere göre incelenmiştir. Ayrıca umutsuzluk ve kızgınlık gibi olumsuz duyguların akademik ertelemeyi artırırken, gurur gibi olumlu bir duygunun bu eğilimi azalttığı ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between secondary school students' sense of achievement and academic procrastination behaviors in mathematics. In addition, it aims to find out whether the students' feelings of achievement and academic procrastination behaviors related to mathematics differ in terms of different variables. The sample of the study consists of 354 7th and 8th grade students studying in village and central public schools in Artuklu, the central district of Mardin province. Two scales and“Personal Information Form”were used as data collection tools in this study. These scales are the Feeling of Success Scale (FSS) developed by Peixoto et al. (2015) and adapted into Turkish by Alpaslan and Ulubey (2019) to determine students' feelings of success in mathematics and the Academic Procrastination Scale (APS) developed by Çakıcı (2003) to determine students' academic procrastination behaviors. In addition,“Personal Information Form”was used to obtain personal information such as gender, grade level, study room, place of residence (village/city), number of siblings and daily screen time of the participants in the study. The quantitative data obtained in the data analysis were analyzed with descriptive and inferential statistical methods to answer the research questions. Independent samples t-test was used for two-group comparisons, and one-way analysis of variance (ANOVA) was used for variables with three or more groups. In the analyses where significant differences were found, post-hoc tests were applied to reveal between which groups the differences were found. At the end of the study, a significant positive correlation was found between negative achievement emotions such as boredom, hopelessness, anger, and anxiety and academic procrastination, while a significant negative correlation was found between positive achievement emotions such as fun and pride and academic procrastination. It was observed that the participants experienced positive achievement emotions at a higher level than negative achievement emotions. Academic procrastination behavior was examined according to different variables. In addition, feelings of achievement in mathematics were also examined according to different variables. It was also revealed that negative emotions such as hopelessness and anger increase academic procrastination, while a positive emotion such as pride decreases this tendency.