Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin ve öğretim programına bağlılıklarının incelenmesi
Investigation of teachers' individual innovativeness levels and their fidelity to the curriculum
  1. Tez No: 897933
  2. Yazar: TUĞBA KIRABALI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİS YEŞİLPINAR UYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel Yenilikçilik, Programa Bağlılık, Sınıf ve Branş Öğretmeni, Individual Innovativeness, Curriculum Fidelity, Class and Branch Teachers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Araştırmada; sınıf ve branş öğretmenlerinin bireysel yenilikçilik ve programa bağlılık düzeylerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi, öğretmenlerin bireysel yenilikçilik ve programa bağlılık düzeyleri arasındaki yordamsal ilişkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, nedensel karşılaştırma ve yordamsal araştırma modelleri bir arada kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini; 2023-2024 yılı Kütahya il Merkezinde görev yapan sınıf ve branş öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden oransız küme örneklemesi yöntemiyle seçilen 397 öğretmen oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Hurt, Joseph ve Cook (1977) tarafından geliştirilen ve Kılıçer ve Odabaşı (2010) tarafından Türkçeye uyarlanan“Bireysel Yenilikçilik Ölçeği”ile Burul (2018) tarafından geliştirilen“Öğretim Programına Bağlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde; betimsel istatistik teknikleri, iki faktörlü varyans analizi, basit doğrusal regresyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin programa bağlılıklarının düşük düzeyde, bireysel yenilikçiliklerinin ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Bireysel yenilikçilik kategorileri açısından öğretmenlerin çoğunluğunun sorgulayıcılar ve öncülerden oluştuğu, kuşkucu ve sorgulayıcı öğretmenlerin programa bağlılık düzeylerinin, yenilikçi ve öncü öğretmenlere anlamlı düzeyde yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Branş öğretmenlerinin programa bağlılık düzeylerinin, sınıf öğretmenlerine göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Sınıf ya da branş öğretmeni olmanın programa bağlılık üzerinde düşük düzeyde etkisi olduğu bireysel yenilikçilik kategorilerinin ise programa bağlılık üzerinde orta düzeyde bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sınıf ya da branş öğretmeni olma ile bireysel yenilikçilik kategorilerinin etkileşimine dayalı oluşan grupların program bağlılık düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin programa bağlılık düzeylerini anlamlı bir şekilde yordadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bireysel yenilikçiliği oluşturan fikir önderliği, deneyime açıklık ve risk alma boyutlarının programa bağlılığı anlamlı düzeyde yordadığı, üç yordayıcı değişkenin bir arada programa bağlılık düzeyindeki toplam varyansın %17'sini anlamlı bir şekilde açıkladığı belirlenmiştir. Programa bağlılık düzeyini en fazla yordayan değişkenin fikir önderliği, en az yordayan değişkenin ise risk alma olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to examine the individual innovativeness and curriculum fidelity levels of classroom and branch teachers in terms of different variables and to determine the predictive relationships between teachers' individual innovativeness and curriculum fidelity levels. In the study, causal comparison and predictive research models were used together. The study population of the research consists of classroom and branch teachers working in the city center of Kütahya in 2023-2024. The sample of the study consisted of 397 teachers selected from this population by disproportionate cluster sampling method.“Individual Innovativeness Scale”developed by Hurt, Joseph, and Cook (1977) and adapted into Turkish by Kılıçer and Odabaşı (2010) and“ Curriculum Fidelity Scale”developed by Burul (2018) were used to collect the data. Descriptive statistical techniques, two-factor analysis of variance, simple linear regression analysis and multiple linear regression analysis were used to analyze the data. As a result of the research, it was determined that teachers' level of fidelity to the curriculum was at a low level and their individual innovativeness was at a medium level. In terms of individual innovativeness categories, it was concluded that the majority of teachers consisted of questioners and pioneers, and the level of fidelity to the curriculum of skeptical and questioning teachers was significantly higher than that of innovative and pioneering teachers. It was determined that the level of fidelity to the curriculum of branch teachers was significantly higher than that of classroom teachers. It was concluded that being a class or branch teacher has a low level effect on curriculum fidelity and individual innovativeness categories have a medium level effect on curriculum fidelity. It was determined that there was no significant difference between the curriculum fidelity levels of the groups formed based on the interaction of being a classroom or branch teacher and individual innovativeness categories. It was concluded that teachers' individual innovativeness levels significantly predicted their level of curriculum fidelity. It was determined that the idea of leadership, openness to experience and risk-taking dimensions of individual innovativeness significantly predicted the level of fidelity to the curriculum, and the three predictor variables together significantly explained 17% of the total variance in the level of fidelity to the curriculum. It was concluded that the variable that predicted the level of fidelity to the curriculum the most was idea of leadership and the variable that predicted it the least was risk-taking.