Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik özellikleri ile öğretim programını uyarlama becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi
The relationship between teachers individual innovativeness traits and their curriculum adaptation skills
- Tez No: 976632
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RAFET AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bireysel Yenilikçilik, Eğitim, Öğretim Programını Uyarlama, Öğretim Programı, Curriculum Adaptation, Curriculum, Education, Individual Innovativeness
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; öğretmenlerin bireysel yenilikçilik özellikleri ile öğretim programını uyarlama becerilerinin incelenmesidir. Tarama modellerinden ilişkisel tarama modelinin temel alındığı araştırmanın çalışma evrenini; Isparta İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı devlet okullarından görev yapmakta olan öğretmenler, örneklemini ise; bu evrende basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile seçilmiş 565 öğretmen oluşturmuştur. Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik özellikleri ile öğretim programını uyarlama becerilerini incelemek için veri toplama aracı olarak;“Kişisel Bilgi Formu”,“Bireysel Yenilikçilik Ölçeği”ve“Öğretim Programını Uyarlama Örüntüleri Ölçeği”kullanılmıştır. Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik ve öğretim programı uyarlama becerilerinin hesaplanmasında tanımlayıcı istatistiklerden yararlanılmıştır. Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik ve program uyarlama becerilerinin bağımsız değişkenlere göre farklılaşma durumları için bağımsız örneklemler için t-testi ve varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Ele alınan iki değişken arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını hesaplamak için Pearson korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik düzeylerinin ortalamanın üstünde olduğu ve“Öncü”kategorisinde yer aldıkları görülmüştür. Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik özellikleri; cinsiyet, eğitim durumu, branş, çalışılan kurumdan memnun olma durumu, çalışılan okul kademesine ve öğretmenlik mesleğini seçme nedenlerine göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Ancak kıdem ve kişilik özelliklerine göre anlamlı farklılık göstermiştir. Araştırmada öğretmenlerin öğretim programını uyarlama örüntüleri tercihlerine göre en çok genişletme, ikinci sırada yeniden düzenleme ve son olarak da atlama kategorisinde yer aldıkları ve sadece genişletmeye yönelik uyarlama örüntüsü puanlarının ortanın üstünde olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin öğretim programını uyarlama örüntüleri; cinsiyet, eğitim durumu, çalışılan kurumdan memnun olma, kıdem, kişilik özelliğine göre anlamlı farklılık göstermemiştir. Ancak branş, kurum, görev yapılan yerleşim yeri, öğretmenlik mesleğini tercih etme nedeni göre anlamlı farklılık göstermiştir. Son olarak öğretmenlerin bireysel yenilikçilik özellikleri ile öğretim programını uyarlama örüntüleri arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the individual characteristics of teachers' innovativeness and their ability to adapt the curriculum. The study population of the research, which was based on the relational screening model, consisted of teachers working in public schools affiliated to Isparta Provincial Directorate of National Education, and the sample consisted of 565 teachers selected by simple random sampling method from this population. "Personal Information Form, Individual Innovativeness Scale, and Curriculum Adaptation Patterns Scale were used as data collection tools to examine teachers' individual innovativeness and curriculum adaptation skills. Descriptive statistics were used to calculate teachers' individual innovativeness and curriculum adaptation skills. Independent samples t-test and analysis of variance (ANOVA) were used to differentiate teachers' individual innovativeness and curriculum adaptation skills according to independent variables. Pearson correlation analysis was used to calculate whether there was a significant relationship between the two variables. It was found that teachers' individual innovativeness levels were above average and they were in the 'pioneer' category. Teachers' individual innovativeness characteristics did not differ significantly according to gender, educational status, branch, satisfaction with the institution, school level and reasons for choosing the teaching profession. However, there was a significant difference according to seniority and personality traits. The study found that teachers' preferences for curriculum adaptation patterns were mostly in the category of expanding, secondly in the category of rearranging and lastly in the category of skipping, and only the adaptation pattern scores for expanding were above the mean. Teachers' curriculum adaptation patterns did not differ significantly according to gender, educational status, and satisfaction with the institution, seniority and personality traits. However, there was a significant difference according to sector, institution, place of work and reason for choosing teaching profession. Finally, it was concluded that there was a positive and significant relationship between teachers' individual innovativeness characteristics and curriculum adaptation patterns.