Psikolojik destek sağlayan meslek elemanlarının ikincil travmatik stres düzeyinin ruminasyon ve sıkıntıya dayanabilme kapasitesi bakımından incelenmesi ve genel popülasyon ile karşılaştırılması
Examining the secondary traumatic stress level of psychological support professionals in terms of rumination and distress tolerance and comparison with the general population
- Tez No: 897939
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİHAN OSMANAĞAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: İkincil Travmatik Stres, Ruminasyon, Sıkıntıya Dayanma Kapasitesi, Secondary Traumatic Stress, Rumination, Distress Tolerance Capacity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Psikolojik destek sağlayan meslek elemanları, travmatik yaşantılara maruz kalan bireylerle çalıştıkları için ikincil travmatik stres deneyimleme olasılıklarının yüksek olabileceği ve bu durumun iş ve sosyal yaşantılarını olumsuz etkilediği bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı ise psikolojik destek sağlayan meslek elemanlarının yaşayabilecekleri olası ikincil travmatik stresin, sıkıntıya dayanma ve ruminasyon değişkenleri ile ilişkilerinin incelenmesi ve genel popülasyonla karşılaştırılmasıdır. Araştırmanın örneklemini 20-67 yaş arasında yaş ortalaması 34.79 (ss=9,51) olan 157 kişi oluşturmaktadır (psikolojik destek sağlayan çeşitli meslek elemanları=90), ikincil travmatik stres açısından herhangi bir risk taşımayan meslek elemanları=67) oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama araçları olarak İkincil Travmatik Stres Ölçeği, Sıkıntıya Dayanma Ölçeği, Tekrarlayıcı Düşünme Ölçeği ve Demografik Bilgi Formu kullanılmıştır. Çalışma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel ve karşılaştırma modeli kullanılarak yapılmış ve toplanan veriler SPSS 27 programı kullanılarak analiz edilmiştir. İncelenen değişkenler arasındaki ilişki Pearson korelasyon katsayı analiziyle ve iki grup arasında bu değişkenlerin farklılaşma durumu ise bağımsız gruplarda t-testi analizi ile gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler olduğu ve tekrarlayıcı düşünme dışındaki tüm değişkenlerin iki grup arasında anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Elde edilen bulgular alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Professionals who provide psychological support may be more likely to experience secondary traumatic stress because they work with individuals who have been through traumatic experiences; and this, in turn, negatively affects their work and social lives. The purpose of this study is to examine the possible secondary traumatic stress that psychological support professionals may experience and its relationships with distress tolerance and rumination, in addition to comparing these variables with the general population. The sample of this research consists of 157 individuals between the ages of 20-67 with an average age of 34.79 (sd = 9.51). Out of those 90 were professional providing psychological support and 67 were professionals who does not carry any risk in terms of secondary traumatic stress. Secondary Traumatic Stress Scale, Distress Tolerance Scale, Repetitive Thinking Scale and Demographic Information Form were used as data collection tools in the study. The study employed the relational and comparative models which are quantitative research methods; and the collected data was analyzed using the SPSS 27 program. The relationship between the variables was examined by Pearson correlation coefficient analysis, and the differentiation of these variables between two groups was determined by t-test analysis in independent groups. The analyses showed that there were statistically significant relationships between the variables and that all variables except repetitive thinking differed significantly between the two groups. The findings were discussed in the light of the literature.