Mevlânâ Sekkâkî Dîvânı sözlüğü (Bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük)
Mevlânâ Sekkâkî Dîvâni dictionary (Contextual index and functional dictionary)
- Tez No: 898001
- Danışmanlar: PROF. DR. TURGUT KOÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, Mevlânâ Sekkâkî, divan, bağlamlı dizin, işlevsel sözlük, Classical Turkish literature, Mevlânâ Sekkâkî, divan, contextual index, functional dictionary
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1637
Özet
Bu tez çalışmamızda Çağatay sahası şairi Mevlânâ Sekkâkî'nin Dîvânı, Tarih ve Edebiyat Metinleri Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlüğü (TEBDİZ) sistemiyle elektronik veri tabanında bir araya getirilerek eserin bağlamlı dizin ve işlevsel sözlüğü oluşturulmuştur. Tez, dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, şairin hayatı, edebî kişiliği ve eserleri hakkında genel bilgiler verilmiştir. İkinci bölümde, eserde bulunan 56 gazel ve 13 kaside bulunmaktadır. Üçüncü bölümde, bağlamlı dizin ve işlevsel sözlük yer almaktadır. Bu bölümde, kelimeler eserin bağlamı ön planda tutularak anlamlandırılmış ve alfabetik madde başlıkları altında toplanarak kelimelerin Dîvândaki kullanımları gösterilmiştir. Dördüncü bölümde ise alfabetik dizin sitemine göre hazırlanmış olan örneksiz sözlük bölümü bulunmaktadır. Bu çalışmada A harfiyle başlayan 211, B harfiyle başlayan 203, C harfiyle başlayan 69, Ç harfiyle başlayan 51, D harfiyle başlayan 103, E harfiyle başlayan 75, F harfiyle başlayan 46, G harfiyle başlayan 98, H harfiyle başlayan 236, I harfiyle başlayan 8, İ harfiyle başlayan 125, J harfiyle başlayan 2, K harfiyle başlayan 284, L harfiyle başlayan 41, M harfiyle başlayan 229, N harfiyle başlayan 120, O harfiyle başlayan 28, Ö harfiyle başlayan 35, P harfiyle başlayan 49, R harfiyle başlayan 68, S harfiyle başlayan 205, Ş harfiyle başlayan 109, T harfiyle başlayan 193, U harfiyle başlayan 47, Ü harfiyle başlayan 10,V harfiyle başlayan 41,Y harfiyle başlayan 146, Z harfiyle başlayan 66 olmak üzere toplam 2898 kelime ve kelime grubu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the Dîvân of Mevlânâ Sekkâkî, the poet of the Chagatai field, was brought together in the electronic database with the Contextual Index and Functional Dictionary of History and Literature Texts (TEBDİZ) system, and a contextual index and functional dictionary of the work were created. The thesis consists of four chapters. In the first part, general information about the poet's life, literary personality and works is given. In the second part, there are 56 ghazals and 13 odes. In the third section, there is a contextual index and a functional dictionary. In this section, the words are interpreted by prioritizing the context of the work and the use of words in Dîvân is shown by collecting them under alphabetical item headings. In the fourth section, there is an illustrated dictionary section prepared according to the alphabetical index system. In this study, 211 starting A, 203 starting B, 69 starting C, 51 starting Ç, 103 starting D, 75 starting E, 46 starting F, 98 starting G, 236 starting H, 8 starting I, 125 starting İ, 2 starting J, 284 starting K, 41 starting L, 229 starting M, 120 starting N, 28 starting O, 35 starting Ö, 49 starting P, 68 starting R, 205 starting S, 109 starting Ş, 193 starting T, 47 starting U, 10 starting Ü, 41 starting V, 146 starting Y, 66 starting Z total of 2898 words and word groups were identified including.